ОПЕК наполягає на необхідності скорочення видобутку нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК наполягає на необхідності скорочення видобутку нафти

Енергетика
100
Думки керівництва організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) відносно необхідності скорочення обсягів видобутку для стабілізації цін на нафту розділилися, повідомляє агентство Bloomberg.
"Основним фактором, на підтримку" скорочення видобутку, є занадто високий обсяг запасів у сховищах, заявив президент ОПЕК Едмунд Даукаору. - "Поставки перевищують попит на 700 тис. барелів на добу".
У той же час, на думку представника Лівії в ОПЕК, немає необхідності зменшувати обсяг видобутку ще раз, після досягнутого 20 жовтня угоди про зниження виробництва.
Скорочення видобутку в жовтні стало першим за 2,5 роки, і було почато з метою зупинки падіння цін на нафту. Угода передбачала зменшення обсягів видобутку на 1,2 млн барелів у добу, що становить близько 4% загального обсягу видобутку країнами ОПЕК.
Катар, Кувейт і ОАЕ висловлюють стурбованість надлишковими поставками, однак не говорять про необхідність скорочення обсягів видобутку. Іран і Венесуела закликають до подальшого зменшення видобутку.
"Що повинна б зробити ОПЕК, так це прийняти рішення про помірне скорочення обсягів видобутку - на 500 тис. барелів у добу, - вважає глава підрозділу досліджень сировинних ринків в Societe Generale у Парижу Фредерік Ларесс. - Або можна було б розділити процес скорочення видобутку на 1 млн барелів у добу на два етапи, другий з яких набрав би чинності у лютому 2007 року".
Ціна січневих ф'ючерсних контрактів на нафту марки WTI на торгах в електронній системі NYMEX у середу вранці здійнялася лише на $0,05 і становить $61,07 за барель. У вівторок котирування закрилися на позначці $61,02, що на $0,20 нижче підсумкового котирування попередніх торгів.
Вартість нафти досягла рекордного рівня $78,4 за барель 14 липня 2006 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас