Кредитпромбанк продадуть Нацбанку Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредитпромбанк продадуть Нацбанку Греції

Фондовий ринок
1557
Один з найбільших банків України може бути проданий грецьким фінансистам за 500 млн дол. Кредитпромбанк веде ексклюзивні переговори щодо свого продажу з Національним банком Греції (НБГ). Про це повідомив директор інвестиційно-банківського департаменту компанії Dragon Capital Брайан Бест. "У керівництва Кредитпромбанку була зустріч із грецькими банкірами", - сказав він. Саме Dragon Capital, як передбачається, стане організатором угоди з продажу Кредитпромбанку.
У прес-службі Кредитпромбанку інформацію про зустріч та продаж банку спростували. "Ні про який продаж банку не може бути й мови", - заявив прес-секретар Кредитпромбанку Костянтин Ремизовський. Однак джерело в банку підтвердило намір власників продати банк: "Найімовірніше, що покупцем буде Національний банк Греції".
Реальним власником банку експерти вважають відомого мецената православ'я Віктора Нусенкіса. Він сам - грецького походження, його партнери по банку - теж греки. 5,67% акцій банку належить грецькій компанії Energon Capital Finance й 8,44% у громадянина Греції Константиноса Папунідіса.
Кредитпромбанк цього року зумів увійти в десятку лідерів банківського ринку. Станом на 1 листопада його активи склали 6,3 млрд грн. Банк спеціалізується на корпоративному бізнесі. Регіональна мережа Кредитпромбанку представлена 12 філіями та 62 відділеннями. Експерти оцінюють вартість Кредитпромбанку не менш, ніж 500 млн дол.
"Кредитпромбанк належить до першої десятки найбільших банків України, до того ж банк має досить розвинену регіональну мережу, що може бути особливо привабливо через сильно зростаючий споживчий сектор. Думаю, що контрольний пакет банку може бути проданий із преімумом, і з розрахунком цього думаю, що вартість банку може досягти 2,5 млрд грн.", - говорить аналітик інвестиційної компанії "Трійка Діалог Україна" Ірина Тригуб.
Национальный банк Греції, на відміну від центральних банків інших країн, є активним гравцем на ринку сусідніх країн. Банк володіє дочірніми банками в Албанії, на Кіпрі, у Сербії, Румунії, Болгарії і Туреччині - усього понад 1000 філій. Акціонерами є іноземні й грецькі пенсійні фонди, а також приватні особи. Ніхто з акціонерів не володіє більше 3% акцій. Активи банку перевищують 60 млрд євро. У квітні цього року греки опосередковано вийшли на український ринок, купивши турецький Finansbank, що володіє дочірнім банком в Україні.
Крім того, грецький банк претендує на покупку ще двох українських банків - ТАС-Комерцбанку й банку "Форум". Крім НБГ, у тендері беруть участь ще 4-5 банків.
"Банк "Форум" планує продати 100% акцій, Тас-Комерцбанк - пакет акцій у розмірі 51%. Наприкінці січня буде попередня домовленість із покупцем", - говорить Брайан Бест. За його оцінкою, вартість продажу контрольного пакета акцій кожного з банків складе не менше 600 млн дол.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас