ОПЕК відмовляється від долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК відмовляється від долара

Валюта
458
Країни-члени нафтового картелю ОПЕК почали поступово знижувати частку валютних резервів, номіновану в американських доларах.
Незважаючи на те, що на американську валюту як і раніше доводиться більша частина валютних запасів нафтовидобувних країн, зниження частки в запасах - вкрай негативний для долара знак. Останній раз, коли це відбулося в 2003 році, євро досяг історичного максимуму щодо долара, пише британська газета The Financial Times.
За інформацією Міжнародного розрахункового банку, у який стікається інформація із центробанків розвинених країн, частка доларових нагромаджень у держрезервах країн ОПЕК і Росії знизилася до мінімального за 2005-2006 роки рівня. Свої нафтодолари експортери воліють переводити уєвро, ієни або британські фунти стерлінга.
Проте, долар як і раніше займає більшу частину валютних резервів. За інформацією банку, у другому кварталі на американську валюту доводилося 65% запасів ОПЕК. При цьому в перші три місяці року ця частка дорівнювала 67%. Разом із цим частка євро зросла з 20 до 22%. У середині 2005 року на долар доводилося понад 70%.
Тільки Катар та Іран за другий квартал скоротили свої доларові нагромадження на 2,4 і 4 млрд доларів відповідно. У порівнянні з загальною сумою заощаджень у доларах ці цифри не здаються значними, однак вони вказують на вкрай неприємну для долара тенденцію.
Зміни у валютну структуру держрезервів вносяться звичайно дуже обережно. Цю подію центробанки намагаються не афішувати, а крок змін завжди невеликий, тому що занадто різкі рухи, які можуть привести до зниження курсу валюти на ринку, приведуть до знецінення резервів, які ще номінувані в даній валюті.
Останній раз, коли країни експортери нафти знижували частку долара наприкінці 2003 року, курс європейської валюти стосовно долара виріс до історичного максимуму.
За оцінками МВФ, завдяки стійкому зростанню паливних цін з 2002 року країни експортери нафти змогли створити активне сальдо поточного платіжного балансу у піл трильйона доларів. Навіть невелика зміна валютної політики цих країн може вкрай негативно позначитися на курсі долара стосовно інших світових валют.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас