Валютним кредитам дали відстрочку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютним кредитам дали відстрочку

Кредит&Депозит
1531
Банкіри пропонують Нацбанку поетапно вводити обмеження на видачу кредитів у валюті. Як повідомили банкіри, саме поетапний перехід був би менш болісним для банківського ринку. "Одна з пропозицій - запроваджувати обмеження поетапно. Я думаю, Нацбанк одноразово не буде вводити обмеження", - впевнений президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко. ...
Виконавчий директор НБУ з питань банківського нагляду Олександр Киреєв запевняє, що всі побажання банкірів будуть ураховані. "Це тільки проект, він призначений для обговорення учасниками ринку", - говорить він про проект "Постанова про експорт-імпорт капіталу", яким передбачається заборонити валютні кредити.
Зараз майже всі кредити на покупку квартир і автомобілів видаються в іноземній валюті. Саме надмірна валютизація національної економіки викликала бажання Національного банку заборонити видачу кредитів у валюті.
Голова правління банку "Форум" Ярослав Колесник думає, що можна було б "почати з обмеження видачі споживчих кредитів у валюті, це реально і розумно. Що стосується авто або іпотеки, можна знайти варіанти й прив'язати видачу кредитів до строків і сум". У цілому він проти заборони валютного кредитування: "Варіант, що буде пропонуватися банкірами, - це не вводити обмеження. Для цього потрібно обґрунтувати передумови, і тоді держава візьме на себе реальну курсову відповідальність".
Перший заступник голови правління БТА-банку Микола Ласьков говорить, що буде переконувати Нацбанк "тим, що в нас немає внутрішніх джерел довгих гривневих ресурсів". Він вважає, що обмеження валютного кредитування можна було б уводити, якби "у нас працювала недержавна пенсійна система, де акумулювалися б довгі гривневі ресурси". Він припускає, що якщо обмеження запровадять, то "банки будуть шукати вихід, яким чином прив'язати гривню до валюти. У хід підуть валютно-індексовані кредити, і для позичальника це буде дорожче, тому що банки будуть закладати свої ризики як політичні, так і курсові".
Голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук вважає, що "спочатку потрібно вивчити ситуацію в банках, чи будуть якісь наслідки та для яких банків, у якій ситуації вони перебувають, як швидко вони зможуть перебороти цю ситуації, а потім вже уводити обмеження. Я вже аналізував свій банк й можу сказати, у нас проблем ні з нормативами, ні з валютною позицією нема. Але це питання потрібно розглядати ширше, це питання валютного регулювання та валютної позиції в країні".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас