Чотирьом аудиторам банків улаштували публічне покарання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чотирьом аудиторам банків улаштували публічне покарання

409
НБУ застосував санкції проти аудиторів, які торік неякісно обслуговували банки. Найсерцозніша міра - анулювання сертифікату на такий вид діяльності. Нацбанк покарав ряд аудиторів, які перевіряли фінансові звітності банків торік. Як повідомив Нацбанк у телеграмі, під його санкції - "за неякісне виконання своїх обов'язків" - потрапили керівники чотирьох аудиторських компаній: "Укрсхідаудит", БАК, Центр банківського аудита й Київська аудиторська група. Комітет з питань сертифікації аудиторів (далі - Комітет), створений у НБУ, обвинуватив їх в "порушенні вимог вітчизняного законодавства, у тому числі вимог нормативно-правових актів Національного банку й міжнародних стандартів аудиту, надання впевненості й етики, які прийняті як національні стандарти аудиту"....
За що ж конкретно покарано аудиторів, у Нацбанку не уточнюють. Директор департаменту банківського регулювання й нагляду Віктор Зінченко сказав лише, що в НБУ "були зауваження" до звітів аудиторів вищезгаданих компаній.
Чотири штрафники
Щоб не сталося, але аудиторів покарали досить суворо. Директорові компанії "Центр банківського аудиту" Ірині Малюковій Комітет вирішив анулювати сертифікат НБУ на право проведення аудиту банків, директорові компанії "Укрсхідаудит" Галині Сочинськії - призупинити дію сертифікату на один рік. Керівники двох інших компаній - президент Київської аудиторської групи Вадим Лінник і директор БАК Тамара Середа - "відбулися легким переляком". Вони просто попереджені.
НБУ проти Донецька й Луганська
Аудитори обурені діями Нацбанку і збираються їх заперечувати. Зокрема, Галина Сочинська розповіла, що звернеться в Аудиторську палату України, щоб скасувати рішення НБУ про припинення дії її сертифіката. "Нас ніхто не попередив про намір застосовувати санкції", - вважає вона. За словами аудитора, її компанія, в основному, обслуговує банки, що зареєстровані в Донецькій області, - "Капітал", "Фамільний", "Промекономбанк", "Український фінансовий світ", "Південкомбанк" - і претензії до якості роботи "Укрсхідаудиту" висловлював тільки останній. "Але ми самі вирішили цю проблему", - відзначає Сочинська.
За словами керівника "Укрсхідаудиту", покарання з боку Нацбанку - не що інше, як дії конкурентів, спрямовані на підрив ділової репутації компанії. Підступні дії суперників Сочинська пояснює докорами з їх боку в тому, що компанія надає послуги дешевше, ніж інші.
До речі, друга аудиторська компанія, що втратила право протягом року обслуговувати банки, - Центр банківського аудиту, - за словами Сочинської, також в основному працює з фінустановами Східного регіону, зареєстрованими в Луганську. Це, зокрема, Український комунальний банк і Східно-промисловий комерційний банк.
Поки керівники "Укрсхідудиту" і Центру банківського аудиту вирішують, як реабілітувати свій імідж, Нацбанк "рекомендує" банкам терміново - до 25 грудня - укласти договори з іншими аудиторськими компаніями. Обурення покараних аудиторів у НБУ всерйоз не сприймають. "Це позиція слабших, які скрізь шукають підступи", - говорить виконавчий директор Нацбанку з питань банківського нагляду Олександр Кіреєв.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас