Кабмін надасть гарантії приватним компаніям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін надасть гарантії приватним компаніям

Кредит&Депозит
389
Після 7-літньої перерви уряд знову має намір роздавати державні гарантії на кредити приватним компаніям. У проекті державного бюджету на 2007 рік право надавати державні гарантії для кредитів, які будуть брати приватні компанії, закріплене за Кабінетом Міністрів.
Заборона на надання державних гарантій для кредитів, які залучають приватні компанії, діє з 1999 року. За даним Міністерства фінансів, загальна сума неповернених боргів приватних компаній з кредитів, притягнутих державою або під державні гарантії, становить біля 1,8 млрд. дол.
На зустрічі з представниками українського бізнесу, що відбулася 27 листопада, президент Віктор Ющенко заявив, що виступає категорично проти пропозиції відновити практику державних гарантій. «За ті кредити ми не розрахувалися дотепер. За кілька років ми видали кілька мільярдів гарантій і сьогодні не можемо знайти ні тих, хто брав, ні тих, хто давав. Давайте про це не забувати, оскільки із цієї ганьби ми вийшли з більшими втратами», - сказав він.
У поданні проекту до другого читання, що Кабмін подав у Верховну Раду, говориться, що тут урахували деякі пропозиції народних депутатів. Зокрема, у Кабміні погодилися для того, щоб рішення про надання державних гарантій для приватних компаній затверджувалося спеціальним законом. «У всіх країнах, у тому числі й в Україні, державну гарантію під кредит підписує особисто міністр фінансів, адже її видача прямо стосується бюджету», - вважає колишній міністр фінансів Віктор Пінзеник.
Вибити борги
Стягувати заборгованість з приватних компаній щодо зобов'язань перед державою в Кабміні пропонують доручити підрозділам Державної податкової адміністрації. За словами Пинзеника, ДПА не має практично ніяких можливостей стягнути державні борги. На його думку, єдиний спосіб домогтися повернення боргів перед державою - продаж прав стягнення боргів на відкритих аукціонах. «Набагато ефективніше практика продажу боргів: векселів або права повернення боргу. Але це повинний бути відкритий продаж з аукціону, що зможе надавати можливість не фіксувати розмір знижки, оскільки деякі борги мають дуже маленьку ліквідність», - сказав він.
Проте, цього року більшість аукціонів, на яких Мінфін мав намір продати право стягнення боргів перед державою, закінчувалися безрезультатно. 30 листопада відбувся результативний аукціон з продажу права стягнення боргів перед державою. Мінфіну вдалося продати боргів на загальну суму 46,73 млн. грн. До цього тринадцять аукціонів поспіль закінчувалися безрезультатно.
У прес-службі Української міжбанківської валютної біржі, що займається організацією й проведенням цих аукціонів, повідомили, що більшість потенційних учасників не задоволені запропонованими умовами. Тут, однак, повідомили, що Мінфін має намір і проводити подібні аукціони на регулярній основі. Починаючи з 5 грудня аукціони із продажу боргів перед державою будуть проводитися два рази в тиждень.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас