Закордон нам допоможе? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закордон нам допоможе?

285
Приємно усвідомлювати, що останнім часом виріс інтерес іноземців до України. Причому мова йдеться практично про всі форми закордонної присутності: дипломатичне представництво, виробничі та банківські структури, підприємства сфери послуг та неурядові організації. Причому не в пасивно-споглядальному сенсі – закордон стає більш активним. Вони бояться нас втратити? Чи це просто сплеск активності вищезгаданих організацій наприкінці року. У будь-якому випадку здається враження, що нам хочуть допомогти. Кілька років тому про це можна було лише мріяти. Тоді на Україну махнули рукою. Зараз усе частіше приходиш до висновку, що зарубіжні структури вирішили зайнятися аналізом економічної ситуації в Україні та формуванням іміджу нашої країни за її межами...
Чи пов'язано це з тим, що іноземці вже не сподіваються, що український уряд зможе зробити це власними силами? Напевно, і це має місце. Що ж відбувається? Судіть самі.
Європейська Бізнес Асоціація організовує Український Інвестиційний Форум у Великобританії. Представники іноземних концернів (DLA Piper, Horizon Capital, PricewaterhouseCoopers, NAI Pickard, DTZ Kyiv), які вже давно працюють у містах нашої батьківщини, розповідають у Лондоні британським бізнесменам, які бажають вийти на український ринок, про переваги ведення бізнесу в Україні.
Та ж сама ЕВА проводить ЕвроДебати, у ході яких обговорюються найбільш актуальні теми української економіки. Наприклад, «Вільні економічні зони: кому вони потрібні?». Ціль – освітити тему з різних сторін. Опоненти — представники компанії Leoni й Jabil, з одного боку, і Віктор Пінзеник – з іншої. Учасники — українські політики, керівники великих концернів, дипломатичних представництв і торгівельних місій.
Центр соціально-економічних досліджень CASE за підтримкою банку Pekao і програми обміну ноу-хау Центральноєвропейської ініціативи (CEI) проводить конференцію «Перспективи економічних відносин між Україною і Євросоюзом». Мета - представити звіт про виконання економічних статей «Плану дій Україна - ЄС», підготовлений експертами CASE. Учасники - Посол Королівства Данії в Україні Уффе Балслев, голова наглядацької ради банку Pekao Ян Бєлєцкі, заступник генерального директора банку UniCredit Андреа Монета.
Палата економіки Австрії та Торгівельний відділ Посольства Австрії в Україні за підтримкою холдингу Hares Group Gmb і компанії System Capital Management провели інформаційний форум «Інвестиційний та економічний партнер - Україна». Місце проведення - чотири міста Австрії: Грац, Лінц, Інсбрук, Відень. Результат - близько 3000 австрійців ознайомилися із широким спектром питань, пов'язаних з веденням бізнесу в Україні й інвестуванням в українську економіку.
Головна проблема всіх цих заходів – глухота. Їх не чують. Українські чиновники закривають очі, вуха й відвертаються від готових рецептів європеїзації України, підготовлених професіоналами, людьми, що вже пройшли цей шлях і готовими поділитися таким безцінним товаром, як знання й досвід. Можливо, Європа для України сьогодні знову не актуальна. Політичні вектори змінюються в хаотичному безладді разом з міністрами. Але повинен бути здоровий глузд. Всі політичні чинності ставили в основі добробут українського народу, який хоче жити по-європейськи.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас