Як шахраюють на пільгах села — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як шахраюють на пільгах села

Аграрний ринок
470
Недосконалість закону про фіксований сільськогосподарський податок (ФСП) дозволяє ухилятися від сплати податків компаніям, які не мають ніякого відношення до селян. У Державній податковій адміністрації не підраховували, яких збитків зазнає бюджет через зловживання налоговими пільгами. Однак, підкреслюється те, що зловживають налоговими преференціями, як правило, великі компанії.
Користь для селян
Фіксований сільськогосподарський податок діє в Україні з 1998 року. Він замінив собою чотири податки й три види зборів, які до цього сплачували селяни. Зокрема, відповідно до закону, платники ФСП звільнені від сплати податку на прибуток, плати за землю, комунальних зборів, плати за патент на торговельну діяльність.
За даними Рахункової палати, введення в дію ФСП зменшило навантаження сільгоспвиробників приблизно в 3,5 рази. При цьому, за даними Міністерства аграрної політики, у результаті введення податку в дію обсяги платежів у бюджет від сільгоспвиробників збільшилися. В 2005 році було зібрано в 2,4 рази більше коштів, чим в 1999 - 8,7млрд. грн. в 2005 році проти 3,6 млрд. грн. в 1999-м.
Однак, на думку співробітників Державної податковій адміністрації, цей закон дозволяє користуватися пільгами тим, хто не має на них права. Це відбувається тому, що закон не дає чітких визначень того, що таке «сільгоспвиробник» і що таке «власна сільгосппродукція».
Відповідно до закону, фіксований сільськогосподарський податок можуть сплачувати сільгосппідприємства й рибні господарства за умов, що 75% їхнього валового доходу за попередній звітний рік склав виторг від продажу своєї продукції в натуральному або переробленому вигляді. Сума податку, що підлягає сплаті, обчислюється залежно від площі оброблюваної землі або водойм, які виробник використовує. При цьому право платити ФСП виробник отримує за підсумками попереднього звітного року. У той же рік, коли виробник користується податковими пільгами, його діяльність не регулюється.
Головний біль для податкової
Співробітник ДПА розповів, як такий порядок надання пільг може використовуватись для ухиляння від сплати податків. При цьому була зображена реальна схема, яка зустрічається в податковій. Компанія орендує гектар землі, на якій наймані працівники вирощують кілька центнерів овочів. Із цими працівниками компанія укладає договір, відповідно до якого вони надають компанії послуги з вирощування врожаю. Зібраний урожай компанія продає й, таким чином, одержує прибуток.
Операції з овочами, вирощеними на одному гектарі землі, таким чином, залишаються єдиною діяльністю компанії за звітний рік. Відповідно, 100% доходу компанія одержала від сільськогосподарської діяльності. Маючи документи, що підтверджують це, компанія реєструється у відповідній податковій інспекції як платник ФСП і звільняється від сплати податку на прибуток. На наступний рік ця ж компанія замість вирощування овочів займається наданням маркетингових послуг і консалтингом. При цьому, відповідно до закону, замість всіх належних податків компанія сплачує тільки фіксований сільськогосподарський податок з одного гектара землі, що вона узяла в оренду.
За результатами річної роботи виявляється, що в наступному році компанія вже не може претендувати на статус сільгоспвиробника. Адже весь її прибуток отримано від непрофільної діяльності. Тому компанія може або ліквідуватися, або цілий рік знову не займатися нічим,окрім вирощування овочів на одному гектарі землі.
«Введення фіксованого сільськогосподарського податку стало величезним проривом. По-перше, він значно спростив процедуру сплати податку для селян. По-друге, значним образом зменшив навантаження», - вважає виконавчий директор Федерації аудиторів, бухгалтерів і фінансистів АПК України Валерій Рижук. З ним згоден секретар парламентського комітету з питань аграрної політики Василь Сільченко. Вони визнають, що закон недосконалий і може бути використаний для того, щоб ухилитися від сплати податку компаніями, які до сільського господарства відношення не мають. «Однак це не дає підстав скасовувати таку систему оподатковування, адже це буде значити, що постраждають сумлінні виробники», - вважає Рижук.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас