Азербайджан може перектири "нафтовий кран" Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азербайджан може перектири "нафтовий кран" Росії

Енергетика
175
Азербайджан може припинити експорт нафти в Росію нафтопроводом Баку-Новоросійськ. Таку заяву зробив 1 грудня президент Азербайджану Ільхам Алієв на засіданні уряду, присвяченому підготовці в зимовому періоду.
Це рішення розглядається як відповідь Азербайджану на намір Москви збільшити у два рази ціну за газ, що поставляє з Росії, і намір скоротити поставки в Азербайджан з 4,5 млрд кубометрів до 1,5 млрд.
"Пропонована Росією ціна в 230 доларів за тисячу кубометрів газу для нас дуже висока, тому ми повинні розглядати різні варіанти. Якщо знадобиться, Азербайджан для забезпечення себе електроенергією розгляне питання скорочення обсягів експорту нафти по трубопроводу Баку-Новоросійськ, тому що в нас немає іншого шляху", - цитують слова Алієва азербайджанські ЗМІ. Глава держави дав дорученню уряду розглянути це питання в найближчі два-три тижні.
Алієв відзначив, що російський газ використовується для виробництва електроенергії, а у випадку його відсутності країна повинна буде одержувати енергію з мазуту, виробленого, у свою чергу, з нафти.
РФ має намір збільшити вартість газу, що поставляє, з 110 до 230 доларів за 1 тис. кубометрів газу. Азербайджан самостійно провадить порядку 4-5 млрд кубометрів газу при загальній потребі в 10-11 млрд.
Нафтопровід Баку-Новоросійськ було здано в експлуатацію в 1997 р. Загальна довжина трубопроводу становить 1411 км. Пропускна здатність 5 млн тонн нафти в рік. Через Баку-Новоросійськ нафта експортується з азербайджанського шельфу Каспію в російський порт Чорного моря.
За даними Державної нафтової компанії Азербайджану (ДНКАР), у січні-вересні 2006 р. через нафтопровід Баку-Новоросійськ прокачала 3 млн 592 тис. 648 т азербайджанської нафти. Із зазначеного обсягу 1,003 тис. т припало на частку ДНКАР, а 2 млн 589 тис. 648 т - на частку Азербайджанської міжнародної операційної компанії (АМОК).
Управлінням маркетингу та економічних операцій ДНКАР з порту Новоросійськ з початку року було відвантажено 942 тис. т нафти, а в жовтні поточного року - 239 тис. 909 т.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас