НБУ: Інфляція до 13% - безпечна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Інфляція до 13% - безпечна

Казна та Політика
203
Інфляція в розмірі до 13% на рік не несе загрози для української економіки, однак уряд повинне передбачити механізм захисту найбідніших верств населення від росту цін, вважає глава Ради Національного банку України (НБУ), директор Інституту економіки і прогнозування НАН України Валерій Геєц.
"Будемо мати (інфляцію) цього року 12%, ну і що, це вплинуло на стан економіки? Дослідники і закордонні, і наші вважають, що до рівня 13-14% інфляція не робить негативного впливу на стан економіки", - сказав він.
У той же час Геєц підкреслив необхідність гарантування з боку уряду ліквідації дисбалансів, що виникають у зв'язку з таким ростом інфляції в соціальній сфері серед найбідніших верств населення.
Говорячи про урядовий прогноз інфляції на 2007 рік у розмірі 7,5%, експерт назвав його амбіційним, однак відзначив, що інфляція може бути трохи більшої без шкоди для економіки.
"7,5% - гарна, амбіційна мета. Але якщо буде 9% або 10%, на показники економіки це не вплине. А от якщо істотно більше - тоді дійсно почнуться проблеми", - сказав Геєц.
Говорячи про стрибок інфляції в останні місяці, директор інституту підкреслив, що вони викликані багато в чому рішенням про підвищення тарифів у житлово-комунальній сфері і вартості енергоресурсів за останні шість-вісім місяців, однак виявилися тільки зараз із властивим економіці лагом.
Як повідомлялося, темпи інфляції в Україні у вересні прискорилися до 2%, у жовтні - до 2,6%, що привело до її росту з початку року до 8,7%. Перший віце-прем'єр, міністр фінансів Азаров допускає, що в листопаді-грудні інфляція може скласти ще 3,5%, однак в 2007 році її рівень сповільниться до 7,5%.
Заступник міністра економіки України Сергій Романюк у п'ятницю повідомив, що Мінекономіки очікує показник інфляції в грудні 2006 року на рівні 1,5-1,9%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас