Київ запропонує Москві приєднатися до проекту Одеса-Броди-Плоцк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ запропонує Москві приєднатися до проекту Одеса-Броди-Плоцк

Енергетика
125
Київ запропонує Москві приєднатися до українсько-польського проекту Одеса-Броди-Плоцк. Цей та інший проекти будуть обговорюватися сьогодні в Москві під час візиту міністра палива та енергетики України Юрія Бойко.
Як повідомила напередодні прес-секретар міністра Олена Громницькая, Бойко проведе переговори про збільшення транзиту нафти та газу через українську територію.
За її словами, передбачені зустрічі керівника Мінпаливенерго із президентом ВАТ "АК "Транснефть" Семеном Вайнштоком і головою правління ВАТ "Газпром" Олексієм Міллером.
Як повідомили в Кабміні, Україна має намір запропонувати РФ спільно побудувати нафтопроводи Кропоткіно-Лисичанськ і Кременчук-Броди для поставки легкої нафти на європейський ринок, минаючи порти. Пропонується також збільшити обсяги транзиту системою "Придніпровські магістральні нафтопроводи" і "Одеса-Броди". Важливим Україна вважає і проект інтеграції нафтопроводів "Дружба" і "Адрія".
Відзначимо, що вищевказані переговори передбачені планом заходів щодо реалізації проекту розвитку Євро-Азіатського нафтотранспортного коридору, затвердженого розпорядженням Кабміну від 8 листопада номер 545-р.
Планується, що всі проекти Україна обговорить із РФ до кінця 2007 р. Так, до липня 2007 р. Київ планує домовитися з Москвою щодо обсягів нафти для транспортування через територію України, у тому числі про збільшення обсягів транзиту системою "Придніпровські магістральні нафтопроводи".
До кінця 2007 р. пропонується погодити із РФ положення проекту договору з питань транспортування нафти в рамках Єдиного економічного простору з урахуванням пріоритетів розвитку та модернізації нафтотранспортної системи України. До кінця 2008 р. необхідно провести переговори з Росією про реалізації проекту інтеграції нафтопроводів "Дружба" і "Адрія" із залученням Казахстану.
Таке завдання поставлене перед Мінпаливенерго, Мінекономіки, МЗС, "Нафтогазом України" і "Укртранснафтою". Варто підкреслити, що в жовтні ц.р. будівництвом трубопроводу "Дружба" (як відомо, саме ним через Україну російський газ надходить у Східну Європу) зацікавилися німецькі бізнесмени на зустрічі із главою РФ Володимиром Путіним, присвяченої питанням Північно-Європейського газопроводу.
Також, відповідно до плану заходів щодо Євро-Азіатського нафтотранспортного коридору, до кінця 2006 р. НАК "Нафтогаз України" повинен розробити фінансово-інвестиційний бізнес-план з будівництва нафтопроводу "Одеса-Броди-Плоцк". Передбачається, що джерелом його фінансування стануть кредити Європейського банку реконструкції та розвитку і Європейського інвестиційного банку. Розглядається також можливість участі в даному проекті казахстанської державної компанії "Казмунайгаз". Очікується, що переговори з Астаной з цього питання закінчаться в першому кварталі 2007 р.
Крім того, у рамках реалізації проекту щодо будівництва нафтопроводу "Одеса-Броди-Плоцк" обговорюються варіанти щодо транспортування каспійської нафти в порти Бутінге (Литва) і Вентспілс (Латвія) залізницею. Таким же способом пропонується налагодити доставку нафти на Мажейкяйський НПЗ. Переговірний процес із зацікавленими сторонами вповноважено вести українське Міністерство палива та енергетики.
Відзначимо, що 24 жовтня Україна запропонувала Росії відмовитися від реверсного використання нафтопроводу Одеса-Броди і розглянути пропозиції про можливості транспортування нафти маршруом Самара-Кременчуг-Нафтотермінал "Південний". Це треба із проекту протоколу засідання міжурядового комітету з економічному співробітництву, що проходило в Києві під керівництвом прем'єрів двох країн. Зараз варіант, запропонований Україною, розглядається в Мінпроменерго і ВАТ "Транснафта".
Раніше ВАТ "Укртранснафта" запропонувало створити консорціум компаній з управління нафтопроводом Одеса-Броди-Плоцк. Про це 19 жовтня повідомив на міжнародному конгресі "Нафтовий термінал" у Москві заступник голови правління компанії Ігор Горобець. На його думку, у такий консорціум можуть увійти українські та російські нафтові компанії, що працюють у Каспійське регіоні, а також фінансові і інвестиційні інститути з інших країн.
В "Укртранснафті" нагадали, що бізнес-проект нафтопроводу вже підготовлений. Відповідно до нього, обсяг інвестицій, необхідний для добудування нафтопроводу, становить 550 млн дол., термін реалізації - 2,5-3 роки, окупність проекту - близько 10 років. Проект підготовлений за участю консорціуму на чолі з фінською компанією Sweco PIC.
Нафтопровід Одеса-Броди використається з осені 2004 р. для прокачування російської нафти в чорноморські порти. Залученням постачальників нафти для цього маршруту займається компанія "ТНК-ВР Україна". При запуску системи передбачалося, що щорічно через нафтопровід Одеса-Броди буде транспортуватися до 9 млн т нафти. Але за підсумками 2006 р. обсяги поставок через систему Одеса-Броди не перевищать 4 млн т. (в 2005 р. прокачування нафти склало 5,7 млн т.) З початку 2007 р. ВАТ "Укртранснафта" планує здійснювати роботу нафтопроводу Одеса-Броди в реверсному режимі.
Нагадаємо, що 15 листопада в Києві був підписаний протокол I засідання українсько-польської Міжурядової комісії з питань економічного співробітництва, у якому підтверджувалася готовність до початку практичної реалізації проекту "Одеса-Броди-Плоцк" шляхом транспортування каспійської нафти європейським НПЗ із використанням існуючої нафтотранспортної інфраструктури та будівництва нафтопроводу Броди-Плоцк. Крім того, Україна та Польща домовилися спільно реалізувати проект щодо поставок нафти на чеський нафтозавод у Кралупах з використанням нафтопроводу "Одеса-Броди" і "Дружба".
Як повідомлялося, Україна планує в 2007 р. провести експеримент з послідовного прокачування каспійської та російської нафти через систему "Дружба", що перетинає "Одеса-Броди". Це дозволить транспортувати легку нафту з нафтотермінала "Південний" (Одеса) до Брід, а потім через систему "Дружба" на НПЗ у Чехії "Кралупи". Російське ВАТ "Транснефть" вважає, що провести таке прокачування технічно складно.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас