Рогозін: Газові угоди з Україною стали предметом жартів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рогозін: Газові угоди з Україною стали предметом жартів

Енергетика
218
Газові відносини між Україною та Росією вже стали предметом жартів у РФ. Як повідомив в Києві депутат Держдуми Росії Дмитро Рогозін під час презентації російсько-українського інформаційного центру, сьогодні відносини між Росією та Україною газом уже не „попахивают”. "У російських ресторанах уже замовляють воду по-українському, тобто, без газу. Такий жарт у нас з'явилася", - сказав він.
За словами Рогозіна, неоімперські амбіції Росії до газового конфлікту з Україною не мають ніякого відношення. "Це не стосується Росії взагалі. Це відносить до конкретного бізнесу-угруповання, яке хоче заробляти супер-доходи", - сказав депутат Держдуми РФ.
Рогозін пояснив, що сьогодні в Кремлі існує якась бізнес-корпорація, що проводить свої власні інтереси, і "бажає налагодити для себе безперебійний видобуток, транспортування і продаж за високою ціною газу".
У той же час депутат Верховної Ради АР Крим Нестор Шуфрич заявив, що Україну неможливо шантажувати газом, оскільки російський газ нічого не коштує без української труби.
На його думку, Україна і Росія повинні ставитися друг до друга як партнери. "На жаль, два роки тому партнерські відносини між Україною і Росією були зіпсовані", - відзначив Шуфрич.
Він також вислоиви надію, що сьогоднішня українська влада зможе відновити добрі відносини між двома країнами, які, за його словами, були протягом 14 років незалежності України. "Сподіваюсь, ми знову станемо свідками нормальних дружніх, дипломатичних газових відносин між Україною і Росією", - сказав Шуфрич.
Тим часом під час форуму "Постімерська Росія і постмайданна Україна: новий діалог" народний депутат від БЮТ Дмитро Видрін відзначив, що до підвищення ціни на газ, Росія щорічно спонсувала українську економіку на 3-5 млрд дол. "Жовтогаряча ж революція стусанами відігнала Росію від України аж до Уральських гір. А тепер ми дивуємося, чому Росія віддає перевагу Китаю та Індії, а не нам", - сказав він.
Нагадаємо, що вчора під час круглого стола "Україно-російські відносини в новій європейській архітектурі" заступник секретаря Ради національної безпеки й оборони (РНБО) України Сергій Пиріжков заявив, що Росія може скоротити поставки газу в Україну після 2007 р. Пиріжков відзначив, що домовленості про 130 дол. за 1 тис. куб. м газу дійсні тільки на 2007 р., але не на перспективу. "У зв'язку з тим, що це питання не погоджено, а Росія відчуває потребу у збільшенні видобутку газу і розглядають розширення не тільки європейського ринку, але й азіатського - все це може відбитися на поставках газу в Україну", - відзначив заступник секретаря РНБО.
У ході цього круглого столу російський експерт Борис Нємцов висловив упевненість, що імпортований Росією газ буде дорожчати через дефіцит палива на внутрішньому російському ринку. За його словами, саме цій проблемі 22 листопада 2006 р. буде присвячена нарада, яку проведе Президент Росії Володимир Путін.
Відзначимо, що 13 листопада 2006 р. міністр економіки України Володимир Макуха запевнив журналістів, що Росія зацікавлена в стабільних і прогнозованих відносинах з Україною.
Як повідомлялося, наприкінці жовтня п.р.спільне підприємство "УкрГаз-Енерго" і компанія "РосУкрЕнерго" підписали угоду про поставку не менш 55 млрд. куб. м природного газу за 130 дол. за тис. куб. м в 2007 р. Після цього прем'єр-міністр України Віктор Янукович доручив Міністерству фінансів відкоригувати проект держбюджету-2007 з урахуванням цієї ціни на імпортований газ.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас