Мінфін пропонує ввести електронну звітність з ПДВ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін пропонує ввести електронну звітність з ПДВ

Казна та Політика
165
Міністерство фінансів України пропонує ввести електронну звітність з податку на додану вартість (ПДВ) шляхом внесення змін у чинний закон про ПДВ.
Відповідний законопроект і аналіз його впливу Мінфін оприлюднив на веб-сайті в понеділок.
"З метою поліпшення адміністрування ПДВ, своєчасного виявлення безпідставно заявлених сум до відшкодування з бюджету, запобігання мінімізації податкових зобов'язань, а також прискорення здійснення податковими органами перевірки вірогідності даних податкової декларації, запропоновано впровадити електронну систему адміністрування ПДВ", - відзначається в аналізі впливу цього регулятивного акту.
Законопроектом пропонується передбачити обов'язкове подання платниками податків у податкові органи, одночасно з подачею декларації, розшифровки податкового кредиту і податкових зобов'язань у розрізі контрагентів за відповідний звітний період в електронному виді. У той же час для суб'єктів підприємництва, у яких річний обсяг оподатковуваних операцій становить не більше 2,1 млн грн, зберігається можливість надавати звітність в електронному або паперовому виді на вибір.
При цьому, відповідно до законопроекту, форма розшифровки податкового кредиту і податкових зобов'язань у розрізі контрагентів не може містити даних щодо опису (номенклатури) товарів (робіт, послуг) і їхньої кількості, а також ціни поставки. Податкова служба повинна буде забезпечити безкоштовне поширення програмного забезпечення для ведення звітності з ПДВ в електронному вигляді.
В аналізі впливу законопроекту також відзначається, що його прийняття дозволить урегулювати питання щодо дати виникнення податкових зобов'язань при імпорті товарів на митну територію України і поставці на внутрішньому ринку послуг нерезидентом, а також питання щодо порядку оподатковування ПДВ операцій з поставки легкового автомобіля. Крім того, документом запропоновано встановити ставку ПДВ на рівні 12% для сільського господарства і супутніх послуг.
"Внесення змін у закон України з питань оподатковування ПДВ буде сприяти усуненню непорозумінь між контролюючими органами і платниками податків, а також дасть можливість прискорювати перевірку податкової звітності податковими органами", - відзначається в аналізі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас