РНБО: Не виключена можливість збільшення ціни на російський гназ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РНБО: Не виключена можливість збільшення ціни на російський гназ

Енергетика
106
Заступник секретаря Ради нацбезопасности таоборони (РНБО) Сергій Пиріжков не виключає можливості збільшення ціни на російський газ для України.
"Безумовно, що зменшення ціни на газ не буде в цій ситуації, збільшення - можливо", - сказав він у ході круглого стола на тему "Україно-російські відносини в новій європейській архітектурі".
Пиріжков відзначив, що "монозалежність" України від одного джерела поставок енергоресурсів "є погрозою національної безпеки".
За словами заступник секретаря РНБО, у перспективі на поставках газу в Україну позначиться не тільки той факт, що домовленості про ціну в $130 за 1 тис. куб. м газу діють тільки на 2007 рік, але й можливий вихід Росії на азіатський енергетичний ринок. "Це може певним чином відобразитися на наших можливостях поставок газу в Україну. Тому це є певною загрозою і викликом. До цьому необхідно серйозно підходити і аналізувати", - додав Пиріжков.
Питання поставок в Україну газу залишається основною проблемою російсько-українських відносин, заявляє глава українського відділення Міжнародного інституту гуманітарних і політичних досліджень Володимир Малинкович.
"Є дуже серйозний недолік, що стосується енергетики і, насамперед, питання про поставки газу, причому я маю на увазі не тільки поставки з Росії через Україну в Європу, але, що для нас особливо важливо, - поставки середньоазіатського газу в Україну", - сказав Малинкович журналістам у понеділок у Києві.
Він відзначив значимість для країни середньоазіатського газу і відсутність стабільних гарантій його надходження в Україну. У зв'язку із цим він відзначив важливість підтримки Європи в питанні одержання гарантії щодо поставок середньоазіатського газу. "Ми будемо тоді виконувати свої гарантії щодо транзиту російського газу в Європу, коли Росія буде виконувати зобов'язання щодо транзиту середньоазіатського газу в Україну", - підкреслив Малинкович.
Політолог вважає, що на сьогоднішній день український уряд повинен привселюдно порушити питання щодо підписання нового протоколу міжурядової угоди з Росією, "а Європа повинна нас у цьому підтримати".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас