Кабмін може відмінити перехід до єдиних тарифів на електроенергію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін може відмінити перехід до єдиних тарифів на електроенергію

Енергетика
227
Уряд України може скасувати ще не завершений процес переходу до єдиних роздрібних тарифів на електроенергію для промислових споживачів.
Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) України розробила проект постанови Кабінету міністрів, що припускає скасування постанови № 745 від 15 серпня 2005 року "Про перехід до єдиних тарифів на електроенергію, що відпускає споживачам". Документ розміщений на офіційному веб-сайті комісії.
НКРЕ пропонує з 1 січня 2007 року почати поетапний перехід до колишньої системи тарифостворення, використання якої приведе до встановлення в декількох східних промислово-развинених областях більш низьких роздрібних цін на електроенергію, ніж у всіх інших регіонах України.
Єдині роздрібні тарифи на електроенергію з кожного із двох класів напруги розраховуються як середньозважена величина між розрахунковими роздрібними тарифами обласних енергопостачальних компаній (обленерго). Це приводить до виникнення перехресного субсидування: споживачі декількох регіонів дотують всіх інших споживачів через вартість електроенергії. Обсяг такого субсидування досягає 1 млрд грн на рік, відзначається в пояснювальній записці до розробленого НКРЕ документу.
Крім того, в умовах впровадження єдиних роздрібних тарифів, як вважають у комісії, відсутня можливість реалізації наступного етапу розвитку Оптового ринку електроенергії України - переходу до двосторонніх договорів між виробниками і споживачами.
Перехід до колишньої системи тарифотворення дозволить усунути перехресне субсидування між промисловими споживачами різних регіонів, а також забезпечить можливість почати в 2008 році перехід до двосторонніх договорів на поставку електроенергії, відзначається в пояснювальній записці.
Перехід до колишньої системи тарифотворення не відіб'ється на тарифах на електроенергію для населення, населених пунктів, зовнішнього освітлення і міського електротранспорту.
Роздрібні ціни на електроенергію у областях відрізняються через різні тарифи обленерго на передачу і поставку електроенергії, які залежать від обсягів електроенергії, що поставляється ними, і витрат на зміст розподільних мереж.
Максимальна різниця між роздрібними тарифами на електроенергію у вересні 2005 року для споживачів першого класу напруги залежно від області становила 61%, для споживачів другого класу напруги - 107,3%.
НКРЕ протягом року привела роздрібні тарифи на електроенергію для споживачів першого класу напруги до єдиного по всій території України і скоротила максимальну різниця між роздрібними тарифами на електроенергію для споживачів другого класу напруги до 21,1%.
Комісія розробила проект постанови про перехід до колишньої системи тарифотворення у виконання одного з пунктів наради, що віце-прем'єр Андрій Клюєв провів 3 листопада 2006 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас