Грузія висунула Росії умови щодо СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грузія висунула Росії умови щодо СОТ

Казна та Політика
337
Грузія дасть згоду на вступ Росії у Світову організацію торгівлі у випадку виконання Росією домовленості про торгівлю із Грузією через легальні пропускні пункти. Крім того, Грузія вимагає легалізувати митно-пропускні пункти на абхазькій і південно-осетинській ділянках грузино-російського кордону.
Про це напередодні заявив заступник держміністра Грузії з питань економічних і структурних реформ Вахтанг Лежава.
За його словами, у випадку виконання вищезгаданої умови Грузія дасть свою згоду, але якщо Російська Федерація не виконає цю умову, передбаченої домовленостями, то згоди Грузії не буде.
Ця заява не стала особливою несподіванкою. Кілька днів тому прем'єр-міністр Грузії Зураб Ногаіделі заявив, що Тбілісі не ставить перед Росією які-небудь додаткові умови для вступу Росії у СОТ. За словами прем'єр-міністра, ще два роки тому на грузино-російських переговорах була досягнута домовленість про те, що Грузія підтримає вступ Російської Федерації у СОТ, а Росія буде здійснювати торгівлю із Грузією тільки через легальні пропускні пункти.
У Тбілісі заявляють, що на двосторонньому рівні було обговорено, що проблема митно-пропускних пунктів між Росією та Грузією повинна бути вирішена до вступу Російської Федерації у СОТ.
Тим часом міністр економічного розвитку і торгівлі РФ Герман Греф висловив надію, що Москва найближчим часом зуміє знайти шляхи рішення питання, пов'язаного з позицією Тбілісі по проблемі вступу Росії у СОТ.
Глава МЕРТ також підкреслив, що прецеденту щодо відкликання підпису після проведених переговорів про вступ Росії у СОТ ще не було.
Як відомо, єдиною країною, до останнього часу Росії, яка блокувала вступ, у СОТ, була Грузія. Але, на думку Грефа, це не несе серйозної загрози інтересам його країни.
Останнім часом Росія виступала за так звану синхронізацію з Україною вступу у СОТ. 24 жовтня під час візиту в Київ прем'єр-міністр Росії Михайло Фрадков заявив, що з огляду на "просування відносин із СОТ в Росії і бажанням вибудувати стратегічні економічні взаємодії у двосторонньому плані" необхідно проводити більше консультацій. "І я б прямо сказав: синхронізувати переговірний процес наших країн стосовно СОТ", - додав він. На наступний же день у Києві були озвучені слова президента України Віктора Ющенко про те, що він не підтримує ідею синхронного вступу України і РФ у СОТ.
Процес приєднання України до СОТ триває понад 12 років. Уже проведено 16 офіційних засідань робочої групи щодо розгляду заявки України про вступ у цю організацію. За цей час Верховна Рада прийняла приблизно половину з майже 40 законів, необхідних для приєднання до СОТ.
У СОТ входять 149 країн, на які доводиться 95% світового торговельного обороту. Всі сусіди України (крім Росії і Білорусії) уже є членами СОТ. На країни СОТ доводиться близько 70% українського експорту. Україна планує приєднатися до цієї організації на початку 2007 рок.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас