Уряд має намір продати 18 шахт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд має намір продати 18 шахт

Фондовий ринок
86
Мінвуглепром вирішив приватизувати в наступному році 18 підприємств галузі. Балансова вартість цих об'єктів становить 0,6 млрд гривень.
Підготовлений Міністерством вугільної промисловості список повинен бути погоджений у Фонді держмайна, після чого його розгляне Кабмін.
Залежно від результатів лобіювання окремих компаній, деякі підприємства зі списку будуть викинуті. У запропонованому Мінвуглепромом списку 11 об'єктів зараз мають статус держпідприємств (ДП).
"Для того щоб їх приватизувати, потрібно буде провести їхню корпоратизацію", - говорить Ніна Яворськая, керівник прес-служби ФДМ.
Найбільшу цінність представляє ДП "Вугільна компанія "Краснолиманськая", запаси коксівного вугілля на якій оцінюються в 250 млн тонн. При цьому проектна потужність підприємства розрахована на видобуток 4 млн тонн вугілля.
Крім неї, у приватизаційному списку ще дев'ять шахт, але всі вони перебувають у стадії підготовки до закриття. Що стосується позиції ФДМ щодо цих підприємств, то варто очікувати, що шахти, які закриваються, будуть зовсім вилучені з переліку, як це вже відбувалося в травні 2006 року.
Тоді із приватизаційного списку Мінвуглепрому фахівці Фонду повністю видалили всі шахти, які закриваються. "Позиція ФДМ - включати в план приватизації підприємства, які можна реально продати", - пояснила Яворськая.
Оцінюючи привабливість шахт, що закриваються, з погляду інвестора, голова правління ДВАТ "Донгіпрошахт" Володимир Солдатов відзначив, що вони, як правило, цікаві з погляду "куша, якого можна зірвати, попрацювавши на них рік-два. Надалі їх однаково прийдеться закривати". "Гарні шахти ніхто вам не буде приватизувати. Це не на руку Ахметову", - говорить джерело в Кабміні, - тому будуть продавати погані.
Крім шахт, міністерство пропонує приватизувати чотири невеликих заводи вугільного машинобудування і чотири центральні збагачувальні фабрики (ЦЗФ). Необхідність приватизації ЦЗФ у міністерстві пояснюють їхньою низькою ефективністю в порівнянні з аналогічними частками.
Як відзначив глава Мінвуглепрому Сергій Тулуб, він також не проти приватизації цілісних майнових комплексів ще дев'яти ЦЗФ, які зараз передані в оренду: "Комсомольської", "Вузлівської", "Михайлівської", "Стахановьскої", "України", "Росії", "Червоной Зірки", "Червоноградської" і "Кондратьєвськох". У ФДМ вважають, що спочатку потрібно вивчити всі договори оренди, а потім розглядати питання приватизації. "Якщо це довгострокові договори і при їх висновку був повністю дотриманий закон, можливість приватизації таких об'єктів буде сумнівна", - пояснили в прес-служба Фонду.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас