Ющенко за нову модель господарювання в ЖКГ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко за нову модель господарювання в ЖКГ

Казна та Політика
200
Президент України Віктор Ющенко заявляє про необхідність виробити сьогодні на засіданні Ради національної безпеки і оборони нову модель господарювання в галузі житлово-комунального господарства.
За словами Президента мета сьогоднішнього засідання РНБО не полягає в тому, щоб дати вказівки уряду, що необхідно робити. Як сказав Ющенко, це очевидні кроки, які повинна робити влада.
Зокрема, він сказав про необхідність розмежування мереж, лібералізації цін, наведення технологічного порядку в цій галузі, запобігання втрат енергозабезпечення, формування будинкових комітетів, які б займалися облаштованістю будинку і несли відповідальність "від порогу до даху будинку".
Також Ющенко висловився за необхідність комерціалізації частини цього ринку, підкресливши, що необхідно забезпечити порядок, що не дозволить існувати монополістам у цій галузі.
"Держава не повинна сміття вивозити, це - предмет конкуренції комерційних структур, держава могла б займатися багатьма іншими питаннями", - сказав Ющенко, відзначивши, що необхідно перейти на таку модель господарства, що забезпечить його ефективність.
"Давайте зробимо дорожню карту, що нам потрібно робити, починаючи з наступного року. Це головний лейтмотив засідання РНБО, що я сьогодні буду проводити", - заявив Президент.
Говорячи в цілому про житлово-комунальну галузь і особливо ціноутворенні в цій галузі, Ющенко відзначив, що влада обрала неправильний курс спілкування із суспільством.
"Занадто формується солодкої, не до кінця прозорої і об'єктивної, і, влане, сама політика комунального господарства, і сам діалог зі споживачами, якими ми є всі 48 млн. громадян", - сказав глава держави, додавши, що не потрібно "робити фокусів, як робив у цирку Еміль Кіо, коли з капелюха вилітає нескінченна кількість голубів".
Ющенко підкреслив, що коли мова йде про такі обмежені ресурси, як газ і нафта, які, до речі, доводиться закуповувати, необхідно виховувати в суспільстві розуміння того, що за все потрібно платити.
"Жити потрібно раціонально, ощадливо", - відзначив Президент. Він назвав неприпустимої ситуацію, коли на одиницю валового продукту в 4 рази більше витрачається енергоносіїв, чим у будь-якій іншій країні Європи. Ющенко закликав до серйозної розмови над тим, як раціоналізувати цю галузь, про більше ощадливе споживання і про правильну ціну на ці продукти.
Він вкотре відзначив, що не розуміє, чому пільгові ціни повинні поширюватися на такі категорії громадян, як міністри, депутати, на Президента тощо. За словами Президента, вони одержують не малу зарплату і можуть платити повну ціну за спожиті комунальні послуги.
Він також закликав вести чесну розмову із суспільством, зокрема держава повинна дати гарантії, що бідна людина не буде платити понад 20% від свого сукупного доходу за комунальні послуги.
Президент підкреслив, що якщо комусь ця модель здається недосконалої, її можна обговорювати, але не потрібно "захищати богатих через пільгову ціну".
"Я можу привести приклад: у Києві основним споживачем... є родина, у якої є джакузі, три ванні кімнати, кілька сотень квадратних метрів житлової площі - доки ми будемо дотувати цю частину суспільства?", - запитав Ющенко.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас