Росія і Шрі-Ланка підписали протокол приєднання Росії до СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія і Шрі-Ланка підписали протокол приєднання Росії до СОТ

Казна та Політика
66
Росія і Шрі-Ланка в п'ятницю в Коломбо підписали угоду про завершення двосторонніх переговорів із СОТ, повідомив заступник директора департаменту торговельних переговорів Мінекономрозвитку Андрій Кушніренко.
З російської сторони документ підписав міністр економічного розвитку та торгівлі РФ Германа Греф, з боку Шрі-Ланки - міністр торгівлі Джеярадж. Фернандопулле.
Шрі-Ланка споконвічно входила в робочу групу з приєднання РФ до СОТ, але відносилась до числа країн, які не висували ніяких вимог і відповідно не вели двосторонніх переговорів. Тому російські переговорщики не згадували її в числі країн, з якими потрібно завершити двосторонні переговори. Проте, коли раунд всіх двосторонніх переговорів РФ став підходити до завершенню, Шрі-Ланка також висловила бажання укласти відповідну угоду, в основному для того щоб закріпити умови поставок у Росію.
Головним підсумком поточного тижня повинно стати анонсоване на 19 листопада підписання протоколу про завершення двосторонніх переговорів із СОТзі США, що повинне відбутися в рамках зустрічі президентів двох країн у Ханої. З російської сторони, підпис під документом поставить Греф, з американської - торговельний представник США Сьюзан Шваб. Після цього, за словами російських фахівців, двосторонній раунд переговорів можна буде вважати фактично завершеним.
Проте Росія офіційно не підписала ще протоколи про завершення переговорів з Коста-Рікой, Гватемалою та Сальвадором, хоча формально переговори вже повністю завершені і всі питання врегульовані.
Неясної ситуація залишається з Молдавією (з якої в Росії діє режим вільної торгівлі і всі товари вже поставляються безмитно), а також із Грузією, що влітку відкликала підпис під уже підписаною двосторонньою угодою і намагалася заблокувати багатобічні переговори Росії з приєднання до СОТ.
Після підписання всіх двосторонніх угод, Росії ще прийдеться вести переговори з системних питань у рамках багатобічних переговорів, на які, за оцінкою глави Мінекономрозвитку Германа Грефа, іде звичайно півроку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас