Газпром і Eni домовились про нові моделі співробітництва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром і Eni домовились про нові моделі співробітництва

Енергетика
63
Російський газовий монополіст "Газпром" та італійський газовий монополіст Eni після більш ніж річних переговорів підготували і підписали нову версію угоди про стратегічне партнерство, повідомила російська компанія.
Відповідно до досягнутої домовленості, "Газпром" одержує можливість із 2007 року здійснювати прямі поставки російського газу на італійський ринок. Обсяги поставок будуть поетапно збільшуватися до приблизно 3 млрд кубометрів у рік до 2010 року (попередньою версією угоди ця цифра була обмежена 2 млрд кубометрів). Угода передбачає продовження діючих контактів на поставку газу в Італію до 2035 року.
Відповідно до угоди, сторони домовилися проробити інвестиційні проекти в області розвідки і видобутку газу в Росії і третіх країнах.
Поряд із цим угода передбачає співробітництво компаній з реалізації нових і розвитку існуючих газотранспортних маршрутів, у тому числі з проекту "Блакитний потік", а також взаємодія в області СПГ і нових технологій транспортування газу.
"Газпром" і Eni реалізували спільний трубопровідний проект з доставки газу через Чорне море в Туреччину "Блакитний потік". Пізніше з його допомогою планується організувати поставку газу на південь Європи і Близький Схід.
Перша версія нової угоди про співробітництво була підписана в травні 2005 року, а у вересні того ж року анульована через критику з боку італійських політиків. Сторони вирішили підготувати новий, більше широкий документ і останні 14 місяців займалися його узгодженням.
Ці переговори супроводжувалися низкою різких випадів італійської сторони убік "Газпрому": Eni критикувала "Газпром" за перебої в поставках газу в аномальні холоди початку 2006 року, скаржилася на його контакти з алжирської Sonatrach, а також просто говорила про погрозу виходу великих виробників газу на європейський ринок.
Паралельно Eni не приховувала, що саме вона має намір одержати від "Газпрому" у рамках цієї формальної угоди: у числі її об'єктів уваги називалися і активи "Газпром нафти", і акції незалежного виробника газу "НОВАТЕК", і "дочка" "ЮКОСа" "Арктикгаз".
Ринок природного газу Італії є третім за величиною серед європейських країн після Великобританії і Німеччини. Основними постачальниками газу в країну є Алжир і Росія. Італія є другим за величиною імпортером російського газу в Європі. В 2005 році обсяг поставок "Газпрому" в Італію склав 22 млрд куб. м газа.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас