Уряд відмовиться від контрольних пакетів в енергетиці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд відмовиться від контрольних пакетів в енергетиці

Фондовий ринок
170
Роздержавлення об'єктів електроенергетики почнеться наступного року. Про це повідомив заступник голови Фонду держмайна України (ФДМУ) Дмитро Парфененко. Він уточнив, що всі зміни, які передбачається внести в плани розміщення акцій приватизованих підприємств, переносяться на 2007 р. "Ми вже просто не встигнемо їх здійснити", - сказав Парфененко.
Як повідомлялося, ще у вересні 2006 р. ФДМУ презентував список підприємств ПЕК, які відомство пропонувало затвердити Кабміну до приватизації на біржі в п.р.однак через негативну позицію, у т.ч. міністра палива та енергетики Юрія Бойко, цей перелік так і не був схвалений урядом. Але 2 листопада 2006 р. віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв підтримав ідею передачі підприємств ПЕК у приватну власність. При цьому він підкреслив, що вважає недоцільним продаж невеликих пакетів акцій обленерго і компаній, що генерують. "Я не прихильник того, щоб за 1, 2, 3 акції продавати. Отут ми не розділяємо позицію ФДМУ", - сказав віце-прем'єр-міністр.
Наступного дня голова ФДМУ Валентина Семенюк заявила, що розраховує виконати план з приватизації 2006 р. за рахунок продажу пакетів акцій об'єктів енергокомпаній і одержати суму в 2,3 млрд грн. Семенюк уточнила, що в держвласності залишаться пакети в 60%+1 акція зазначених компаній. Питання про приватизацію об'єктів енергетики планували разглянути на засіданні уряду минулого тижня.
На думку експертів, не виключено, що приватизаційне відомство все-таки вирішило розблокувати продаж підприємств електроенергетики з урахуванням думки керівників уряду. Тому плани розміщення акцій обленерго і генерації будуть переглянуті для того, щоб потенційним покупцям запропонувати блоковані (25%) або контрольні (50%+1) пакети акцій таких компаній. Навряд чи тоді є сенс пропонувати такі активи на аукціонах, оскільки за процедурою приватизаційних тендерів (займає не менш 75 днів) держава може одержати від реалізації активів електроенергетики значно більше коштів у держбюджет.
Як повідомлялося ФДМУ пропонує продати: в "Дніпроенерго" 16%, в "Східенерго" - 10%, "Центренерго" - 18%, "Вінницяобленерго" - 15%, "Волиньобленерго" - 15%, "Дніпробленерго" - 15%, "Закарпатобленерго" -15%.
За 10% в "Крименерго", "Миколаівобленерго", "Хмельницькобленерго", "Київобленерго" і "Чернігівобленерго". В "Донецькобленерго" і "Харьківобленерго" - 5%. Список запланованих до продажу енергооб”єктів з номінальною вартістю пакетів акцій в 231 млн. грн. був складений приватизаційним відомством України ще у вересні 2006 року.
На сьогодні в секторі електроенергетики України приватизовані 13 розподільчих компаній. Продаж цих активів відбулися в 2000-м і 2001-м рр.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас