НБУ: Питання про приватизацію Ощдбанку вже не розглядається — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Питання про приватизацію Ощдбанку вже не розглядається

Кредит&Депозит
201
Структура кредитного портфеля ВАТ "Державний ощадний банк України" (Ощадбанк, Київ) покращилася, але питання про його приватизацію вже не розглядається, повідомив виконавчий директор - глава дирекції банківського регулювання, нагляду і фінансового моніторингу Нацбанку України (НБУ) Олександр Кирєєв.
"Чотири роки тому портфель Ощадбанка був більше засміченим, ніж зараз. До речі, питання про приватизацію цього банку вже не стоїть", - сказав він.
У той же час, виконавчий директор НБУ виступився із критикою скорочення Ощадбанком регіональної мережі. "У нас Ощадбанк у погоні за прибутком закрив 4 тис. філій. Це, м'яко кажучи, не зовсім нормально", - сказав Кирєєв.
Як повідомлялося, у затвердженій навесні поточного року програмі розвитку Ощадбанка на 2006-2010 р. передбачена оптимізація його регіональної мережі, що на той момент була найбільш розгалуженої серед комерційних банків країни і включала 6,37 тис. філій і відділень (до початку 2002 року - близько 7 тис., до початку 2003 року - 6,75 тис., до початку 2005 року - 6,6 тис.).
Кирєєв також відзначив, що другий український держбанку - ВАТ "Державний експортно-імпортний банк України" (Укрексімбанк, Київ) зберігає міцні позиції.
Говорячи про управління держбанками, Кирєєв підкреслив, що в спостередних радах (СР) таких банків доцільна присутність представників уряду, а також вчених-економістів. "На мій погляд, головувати в СР (держбанків) повинен або міністр фінансів, або інший член уряду з економічного блоку. Включення представників уряду в СР держбанків буде сприяти підвищенню прозорості в їх діяльності, хоча б тому, що високопоставлені чиновники будуть уникати корупційних скандалів", - відзначив Кирєєв.
При цьому він назвав, парадоксальної ситуацію, коли держбанки організовані у формі відкритих акціонерних товариств (ВАТ), а мають лише одного власника - уряд України. "У випадку з держбанками також дивна ситуація: форма власності - акціонерна, а власник - один. Парадокс!", - підкреслив Кирєєв.
За його словами, передбачена обновленим законом про банки перереєстрація банків із ЗАТ у ВАТ буде сприяти розвитку фондового ринку. "Зараз організована торгівля цінними паперами в Україні виходить за рамки здорового глузду - ніхто не знає ні яким чином відбувається перехід прав власності на суму понад 100 млрд грн щорічно, ні власників... Ми повинні відпрацювати механізм висновку банків на фондовий ринок. Інакше ВАТ нічим не будуть відрізнятися від ЗАТ", - відзначив Кирєєв.
Торкаючись питання регулювання банків, виконавчий директор НБУ відзначив необхідність перегляду системи ліцензування діяльності банків. "Ми взагалі повинні переглянути статтю 47 закону про банки і банківську діяльність. Проблема полягає в тому, що зараз наші банки одержують ліцензії тільки на три операції - відкриття і ведення рахунків, залучення коштів і надання кредитів. Як доповнення до цих ліцензій банки змушені одержувати безліч дозволів. Це невиправдано ускладнює систему, що повинна працювати в такий спосіб: одержав ліцензію в 1917 році - будь ласка, користуйся", - підкреслив Кирєєв.
Говорячи про вплив іноземного капіталу на українську банківську систему, він відзначив, що прихід іноземних банків у країну створює передумови для збільшення припливу сучасних фінансових технологій і інвестиційного ресурсу, але, у той же час, не веде до зниження ставок з кредитів. При цьому, за його словами, іноземні інвестори більше зацікавлені в придбанні існуючих українських банків, чим у створенні нових. "Ми не повинні жити ілюзіями - прихід іноземців в Україну не приведе ні до здешевлення кредитних ресурсів, ні до збільшення обсягів кредитування малого та середнього бізнесу... Іноземці не хочуть займатися банківською справою в Україні з нуля, їх цікавить готова система з розгалуженим майновим комплексом", - відзначив Кирєєв.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас