Бойко: Ціна на нафтопродукти залишиться стабільною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бойко: Ціна на нафтопродукти залишиться стабільною

Енергетика
154
Ціни на нафтопродукти в Україні залишаться стабільними протягом найближчих 4-6 місяців. Про це заявив сьогодні міністр палива та енергетики Юрій Бойко, виступаючи на конференції, присвяченої підсумкам 100 днів роботи відомства. Він підкреслив, що такий прогноз заснований на задекларованому в Катарі намірі країн-членів ОПЕК зафіксувати ціну на нафту в межах 58 дол./барр.
Бойко відзначив, що навесні 2007 р. він очікує незначне (до 10%) підвищення цін на нафтопродукти в Україні, "але це підвищення сезонне, воно відбувається щороку, і ми з ним упораємося за рахунок власних резервів".
Нагадаємо, що 1 листопада уряд пообіцяв зниження цін на бензин. За останні 10 днів ціна на паливо марки А-95 упала з 4,10 грн за 1 л до 3,65 грн. Дизельне паливо подешевіло з 3,95 грн/л до 3,6 грн/л.
Як пояснив віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв, зниження цін пов'язане з ініціативою Кабміну щодо стимулювання роботи українських нафтопереробних заводів, із збільшенням обсягів переробки нафти і випуску готової продукції українськими НПЗ, а також зі зниженням цін на нафтопродукти на світовому ринку. Клюев відзначив, що дані домовленості не є державним регулюванням ціноутворення на ринку нафтопродуктів.
Падіння цін на нафтопродукти в Україні стало частиною світової тенденції, коли учасники Організації країн - експортерів нафти (ОПЕК) якийсь час штучно не знижували видобуток нафти, чим стимулювали падіння цін. Ключовим фактором також є обсяг надзвичайних світових запасів нафти, яких, станом на сьогодні, вистачить для того, щоб 1,5 року заміщати поставки з Ірану. Додатковою підставою для зниження нафтових цін послужило те, що запаси бензину в США минулого місяця збільшилися на 0,9-2,0 млн барр., а запаси дизпалива і топкового мазуту - на 1,3-2,3 млн барр. Останні дані міненергетики США за цими показниками були надзвичайно оптимістичні. Наприкінці вересня запаси бензину склали 213,9 млн барр., що є максимумом із середини липня, а запаси важких дистилятів - 151,3 млн барр. - максимум із січня 1999 року. Разом з очікуванням теплої зими в США такі цифри не могли не послужити поштовхом для зниження нафтових цін.
Істотне падіння цін на нафтопродукти повинне привести до зниження вартості цілого ряду інших товарів і послуг - насамперед транспортних, у собівартості яких значна частка доводиться на бензин і дизпаливо.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас