Мороз: Законопроекти з СОТ будуть розглянуті у першому читанні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мороз: Законопроекти з СОТ будуть розглянуті у першому читанні

Казна та Політика
83
На цьому тижні Верховна Рада України розгляне в першому читанні абсолютно всі законопроекти, необхідні для вступу України у СОТ. Про це сьогодні під час погоджувальної ради повідомив спікер парламенту Олександр Мороз. За його словами, всі законопроекти будуть розглянуті 14 листопада, а 16 листопада на порядок денний ВР винесені вже деякі з них до розгляду в другому читанні.
Крім того, 15 листопада депутати ВР планують заслухати звіт міністра оборони Анатолія Гриценко і міністра закордонних справ Бориса Тарасюка. Також депутати планують повторно розглянути питання про створення тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради по проробленню проектів законів України про внесення змін у Конституцію.
Під час єднальної ради Мороз звернувся до депутатів із проханням переглянути проект порядку денного на тиждень і за можливостю перенести розгляд не дуже значимих питань на наступні тижні, щоб на цьому тижні приділити увага більше актуальним питанням.
Нагадаємо, що питання вступу у СОТ перебуває на особливому контролі президента. Про це раніше повідомляв заступник керівника Секретаріату президента Олександр Чалий. За його словами, Ющенко уважно буде стежити за подіями, які будуть відбуватися в парламенті під час прийнятті законів, які необхідні для вступу у СОТ. "Ющенко розраховує, що після прийняття законів, останній місяць 2006 р. буде присвячений організаційним питанням. А формально вже в лютому наступного року Україна буде членом цієї організації", - сказав Чалий.
Коментуючи питання обмеження зернового експорту, що сьогодні тягне ускладнення при вступі у СОТ, він сказав: "Якщо це питання стане перешкодою в графіку придбання членства, то Ющенко прийме відповідні рішення. Адже питання прийняття пакета законів, необхідних для вступу у СОТ, є пріоритетним питанням у діяльності Президента". При цьому він додав, що якщо загроза прийняттю необхідних законів дійсно буде існувати, то глава держави буде готовий об'єднати свої та урядові пропозиції, але в кінцевій редакції всі закони повинні відповідати вимогам, які СОТ ставить перед Україною. "Непринципові для СОТ проблеми - другорядні", - сказав він. Також він вважає, що співробітництво з ЄЕП можливо у форматі вільної торгівлі.
Щодо торговельних відносин з такими державами як Киргизія та В'єтнам, за словами заступника голови Секретаріату президента, після вступу у СОТ всі переговори із цими країнами будуть технічними, "і шансу не домовитися вже не буде".
Відзначимо, що, Киргизія висуває Україні вимоги, не пов'язані з режимом взаємної торгівлі і нормами СОТ (повернення боргів українських підприємств, що виникли після розпаду СРСР). Раніше повідомлялося, що у випадку відмови киргизької сторони зняти необґрунтовані претензії, розбіжності можуть бути винесені на розгляд міністерської конференції СОТ.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас