900 банків сидять на гачку у ЦБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

900 банків сидять на гачку у ЦБ

Фондовий ринок
277
Учора банківський комітет Держдуми підтримав законопроект, що зобов'язує ЦБ відкликати ліцензії в банків за кількаразове порушення закону про відмивання грошей, і рекомендував прийняти його в першому читанні.
У розробленому Владиславом Рєзніком законопроекті пропонується зобов'язати ЦБ позбавляти банки ліцензії за будь-які кількаразові, навіть технічні порушення закону «Про протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму». Тим самим, вважає Рєзнік, чиновники ЦБ втратяться можливості діяти на основі мотивованого судження. При цьому він очікує, що до другого читання ЦБ представить свої виправлення, що регламентують заходи покарання банків за порушення закону про легалізацію брудних грошей.
За словами директора департаменту фінансового моніторингу та валютного контролю Банку Росії Олени Іщенко, жодного випадку відкликання ліцензії за кількаразове технічне порушення закону про протидію легалізації коштів не було. «Ми розуміємо, що закон про відмивання грошей недосконалий, - підкреслила Олена Іщенко. - Із цієї причини в 2006 році тільки 263 банку з 1205 не порушили цей закон. У випадку жорсткості закону ЦБ буде змушений відкликати ліцензії майже в 900 банків».
«Зараз же виходить, що ці 900 банків сидять на гачку в ЦБ, що захоче - відкличе ліцензію, захоче - помилує, - заперечив Рєзнік. - Це яку статусну ренту можна одержати за те або інше рішення?! При тому що в ряді випадку ЦБ не завжди виправдано розширює свої законні повноваження». «Дійсно, зараз у ЦБ є можливість зловживати своїм правом, - у свою чергу помітив голова податкового підкомітету ГД Наталя Бурикіна. - Я за те, щоб цю можливість виключити».
За матеріалами:
Клерк.Ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас