Мінфін та Мінекономіки не домовились про ТПР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін та Мінекономіки не домовились про ТПР

Казна та Політика
159
В Україні не планується відродження територій пріоритетного розвитку (ТПР). Про це заявив міністр економіки України Володимир Макуха на зустрічі з керівниками торгово-економічних відділів закордонних представництв у Києві.
Чиновник пояснив, що забезпечити податковий, митний та інші види державного контролю, що відповідають міжнародним стандартам, уряд зможе тільки в крапкових зонах, де будуть надані преференції для інвестиційної діяльності, а пільг з підакцизних товарів у продовольчій групі не буде.
Однак сьогодні ж вранці прес-служба Мінфіну України поширила заяву щодо існування в 2007 р. як вільних економічних зон (ВЕЗ) так і ТПР. Мінфін інформує, що "проектом держбюджету-2007 порядок оподатковування суб'єктів (ВЕЗ) і ТПР, на відміну від попереднього пільгового режиму, не передбачає ніяких звільнень від податків, як це було раніше". Чиновники міністерства нагадали, що підприємства, які працювали в спеціальних зонах старого формату, звільнялися від сплати податку на прибуток, ПДВ, плати за землю, внесків у державні цільові фонди, а також від сплати ввізного мита з імпортної сировини. "Тому обвинувачення щодо поновлення тіньових схем у ВЕЗ і ТПР і дискримінації інших вітчизняних виробників просто безпідставні", - підкреслено в повідомленні.
Відзначимо, що проект держбюджету-2007 передбачає для підприємств, зареєстрованих у ВЕЗ і ТПР, впровадження інвестиційного податкового кредиту у вигляді відстрочки сплати податку на прибуток на поворотній основі і з обов'язковим цільовим використанням вивільнених коштів, звільнення від ввізного мита непідакцизного і нового обладнання.
На цьому тижні у ВР зареєстрований проект постанови про створення тимчасової слідчої комісії парламенту з питань перевірки діяльності ВЕЗ і ТПР в Україні під керівництвом народного депутата Олексія Плотникова (Партія регіонів). Завданням майбутнього органа стане аналіз "слабких та ефективних місць" у роботі спецзон.
Так само на цьому тижні на засіданні Міжвідомчої комісії з питань функціонування ВЕЗ і ТПР був схвалений і переданий на розгляд Кабміну законопроект „Про внесення змін у Закон України „Про загальні принципи створення і функціонування спеціальних (вільних) економічних зон" та інші закони України" (від 1992 р.), підготовлений Мінекономіки. Так само комісія розглянула питання внесення змін у Закон України „Про стимулюванні розвитку регіонів" з метою створення сприятливих умов для залучення інвесторів, які вже реалізують інвестиційні проекти на ТПР.
Як повідомлялося, у новою редакцією закону про держбюджет України на 2005 р. пільги для підприємств, що реалізують інвестиційні проекти в рамках ВЕЗ і ТПР, були скасовані під приводом неефективності таких моделей організації преференцій бізнесу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас