Українські компанії будуватимуть газосховища в Ірані — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські компанії будуватимуть газосховища в Ірані

Енергетика
172
Українські компанії будуватимуть в Ірані підземні сховища для газу, повідомив керівник компанії "Східно-Європейський Альянс" Олександр Іванчук під час зустрічі представників Українського союзу промисловців і підприємців із представниками іранських енергетичних компаній.
Він відзначив, що вже досягнуто всі попередні домовленості про будівництво ПХГ в Ірані. За словами Іванчука, в Ірані зараз готується кілька тендерів, у тому числі й з будівництва сховищ газу, і планується, що в тендерах будуть спільно брати участь як українські, так й іранські компанії.
Як відзначалося на зустрічі, вартість цього проекту (будівництва ПХГ в Ірані) на 1-м етапі складе близько 400 млн доларів.
Серед тендерів, у яких спільно будуть брати участь Україна і Іран, також будівництво заводу з виробництва аміаку в Ірані із залученням українських фахівців і технологій (вартість - близько 600 млн доларів). Крім того, досягнута домовленість із "Укргеофізика" щодо пошуку корисних копалин, родовищ в Ірані. Ці проекти буде фінансувати уряд Ірану.
Крім того, Україна та Іран планують створення спільної будівельної компанії, що буде займатися нафтогазовим, енергетичним і дорожнім комплексами для участі в проектах в Україні, Ірані і Таджикистані.
"Попередні переговори проведені, уже є кілька компаній з боку Ірану, які бажають брати участь, у грудні ми продовжуємо переговори в Тегерані, до кінця п.р.буде визначено партнер, і протягом наступного року, думаю, це буде 1-і півріччя, будуть завершені всі питання, пов'язані з реєстрацією (цієї будівельної компанії)", - відзначив Іванчук в інтерв'ю журналістам.
За його даними, поки співвідношення часток учасників не обговорювалося, але, як відзначив він, " за законами Ірану, якщо реєстрація в них, за участю державної структури, то 51% повинен бути в них, а якщо ми домовимося про реєстрації в Україні, - ну щось буде подібне".
Як повідомив Іванчук, у Таджикистані Україна та Іран мають намір брати участь у проектах будівництва і реконструкції ГЕС, також проведені переговори про будівництво залізниць, ремонту вокзалів, рухомого складу.
Фінансувати все це буде Іран, повідомив він, посилаючись на існуючу програму інвестицій Республіки Іран у Республіку Таджикистан: "Це програма підтримки, тому іранські банки вивчають питання інвестицій під ці проекти", - додав він.
Крім того, як повідомив Іванчук, також попередньо проведений переговори про будівництво залізниці в Ірані при участі України, "це і матеріали, і комплектуючі, і будівельники з України".
Як відзначив Іванчук, не тільки "Східно-Європейський Альянс" буде брати участь у тендерах. "Східно-Європейський Альянс" буде почасти коридором, що поєднуватиме деякі структури України і Ірану для участі в цих проектах, тому що вони довгострокові і дуже великі", - сказав він.
Як відзначив керівник департаменту енергетики урядової компанії Ірану Марві, "наші країни мають величезний потенціал у сфері нафтогазу, і іранські, і українські компанії можуть спільно виконувати ці проекти. Нафтогазовий ринок Перської затоки відомий для всіх своїм потенціалом. Ми створюємо умови для того, щоб у співробітництві з українськими компаніями одержати цей ринок".
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас