Експерт: Збанкрутувати банк можна за кілька годин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Збанкрутувати банк можна за кілька годин

Фондовий ринок
501
Голова правління АКБ "Укрсоцбанк" Борис Тімонькін вважає, що з погляду регулювання банківської діяльності принципово важливий норматив поточної, а не довгострокової ліквідності.
Борис Тімонькін: "У зв'язку з недавніми банкрутствами активно дискутується питання про капіталізації банків. Мовляв, капітал повинен бути більшим, статутний фонд - величезним. Але у випадках з банками-банкрутами виводився не капітал. Хто-небудь і коли-небудь чув про те, щоб акціонери зібралися і проголосували за зменшення статутного фонду? Капітал - це пасив, а виводяться активи. Приміром, щоб знулить кореспондентський рахунок, потрібно всього 20 хвилин, вилучити гроші з каси можна за кілька годин. Вивести активи, роздавши кредити пов'язаним особам, - не проблема".
За словами глави правління АКБ "Укрсоцбанк" норматив довгострокової ліквідності, що зараз пропонується ввести не використають у європейських країнах.
"Принциповий індикатор для банку - це саме поточна ліквідність. І її дійсно треба підтримувати на певному щоденному рівні і жорстко контролювати. При цьому, можливо, рівень нормативу варто диференціювати залежно від рівня надійності банку", - іважає Борис Тімонькін.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас