Клюєв: Експорт електроенергії в Росію почнеться з наступного тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Клюєв: Експорт електроенергії в Росію почнеться з наступного тижня

Енергетика
100
Державне підприємство "Укрінтеренерго" почне здійснювати експортні поставки електроенергії в Росію з наступного тижня, повідомив віце-прем'єр-міністр із питань ПЕК Андрій Клюєв.
При цьому він відзначив, що експорт електроенергії не почався з 1 листопада, як це було заплановано, через непідготовленість експортного тарифу для Росії.
За його словами, на сьогодні такий тариф уже підготовлений. "Були затримки чисто технічні, був не готовий тариф для Росії. Він уже готовий і на наступному тижні починається експорт", - сказав Клюєв.
6 листопада Міністерство палива та енергетики України повідомило, що "Укрінтеренерго" має намір почати експорт української електроенергії в Росію 6 листопада в 00.00 за київським часом.
Це рішення було прийнято за результатами урядового комітету, що проходили 3 листопада і на якому були затверджені баланси виробництва і споживання електроенергії в Україні на четвертий квартал 2006 року й на 2007 рік.
Як повідомлялося, НАЕК "Енергоатом" з 1 липня 2005 року припинила експорт електроенергії в Російську Федерацію. При цьому російській компанії "Інтер РАО ЄЕС" був посланий лист, у якому нагадувалося, що Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) підвищила ціну на електроенергію, що НАЕК "Енергоатом" купує на внутрішньому оптовому ринку електроенергії для наступного її експорту в Росію майже в 1,8 рази - з 1,4 центи до 2,4 центи за квт/годину.
25 жовтня т.г."Укрінтеренерго" і "Інтер РАО ЄЕС" уклали контракт на поставки від 200 до 800 Мвт української електроенергії щомісяця в Росію з 1 листопада 2006 року по 1 листопада 2007 року з можливістю пролонгації.
При цьому ціна експортованої електроенергії в листопаді-березні буде формуватися "Укрінтеренерго", виходячи із ціни, що склалася на внутрішньому оптовому ринку електроенергії, у квітні-жовтні ціна буде дорівнює тарифам на електроенергію, певним для НАЕК "Енергоатом".
Державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго" - оператор з експорту української електроенергії - поставляє електроенергію в Угорщину, Словаччину, Польщу, а з 2002 року здійснює експорт української електроенергії і транзит російської електроенергії на паритетних умовах у Молдову.
ЗАТ "Інтер РАО ЄЕС" - дочірня компанія РАО "ЄЕС Росії" (60%) і концерну "Росенергоатом" (40%). Компанія є найбільшим оператором експорту-імпорту електроенергії, що діє на території Росії, а також керує численними енергетичними активами в РФ і за кордоном.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас