Камбін звинувачує в непрозорості управління держборгом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Камбін звинувачує в непрозорості управління держборгом

Казна та Політика
85
Рахункова палата звинувачує Кабінет міністрів у непрозорому управлінні державним боргом. Про це повідомили в прес-службі Рахункової палати.
Зокрема, Рахункова палата вказує на те, що Кабмін не володіє реальними даними щодо державного боргу. У Рахунковій палаті відзначають, що на сьогодні державний борг і своє виникнення пов'язується лише із зобов'язаннями держави в особі Уряду України. „В наслідок цього дані про нього істотно занижені і не відображають реальний стан справ у цій сфері, оскільки звітність уряду України не містить всієї інформації щодо державних боргових зобов'язань”, - вважають у РП.
„В той же час, за результатами проведеною Рахунковою палатою інвентаризації, державні фінансові зобов'язання, які за міжнародними стандартами ставляться або до прямого державного боргу, або до умовного боргу, обчислюються в значно більшій сумі. У сукупності вони втроє перевищують прямий державний борг. Однак у звітності Кабінету Міністрів ці зобов'язання як потенційний борг не враховуються”, - мова йде в повідомленні прес-служби.
За словами Голови Рахункової палати Валентина Симоненко, спроби Уряду не бачити цієї проблеми, не означає, що її не існує. „Адже керівництво Рахункової палати ще в 1998 році порушувало питання про необхідність прийняття Закону, яким би чітко регламентувалося саме поняття державного боргу і були вироблені відповідні механізми цивілізованого управління ним. Однак навіть дефолт 1998 року нічому не навчив вищі органи державної влади”, - відзначив він. Голова Рахункової палати вважає, що „така страусино-хуторянська позиція щодо вирішення цього питання може знову привести Україну в боргову яму”.
„Система управління державним боргом в Україні не забезпечує передбачуваність і прозорість цих операцій і не відповідає загальноприйнятим міжнародним стандартам” - говориться у висновках Рахункової палати після аудиту.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас