Білорусія за умови жорсткого режиму поставок енергоресурсів може підвищити ціну на їх транзит — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія за умови жорсткого режиму поставок енергоресурсів може підвищити ціну на їх транзит

Енергетика
93
Білорусія у випадку реалізації озвучених у п'ятницю російських ініціатив буде змушена прийняти адекватні відповідні заходи, серед яких можливо різке підвищення вартості транзиту нафти, газу, автотранспорту та оренди для російських військових баз у Вілейці і Барановичах.
Таку думку висловило джерело в білоруських урядових колах, коментуючи заяви посла РФ у Білорусії Олександра Сурікова про можливу жорсткість режиму поставок у республіку енергоресурсів.
Крім того, співрозмовник вважає "теоретично можливим переглянути угоду про визнання російської власності на магістральні нафтопродуктопроводи, оскільки Росія не виконує міжурядову угоду від 2002 року про рівні ціни на газ".
Проте, за його словами, у сформованій ситуації Білорусія буде докладати максимальних зусиль для досягнення взаємоприйнятого компромісу в питанні поставок енергоресурсів, домагаючись поетапного підвищення їхньої вартості. Він нагадав про готовність білоруської сторони створити цього року газотранспортне СП і про початок переговорів про міжбюджетний розподіл білоруських експортних мит на нафтопродукти.
У цілому, відзначив він, заяви про жорсткість режиму енергопостачання "дуже схожі на відкритий енергетичний шантаж з метою анексії Білорусії". "У Росії вважають, що запропонований Білорусії режим енергопостачання істотно сповільнить темпи економічного росту в республіці і створить "принаду" для її входження до складу федерації", - сказав джерело. При цьому він привів слова Сурікова: "Коли ми станемо Союзною державою, всі подібні питання (значне підвищення цін на енергоносії) знімуться, але тільки за обіцянки стати Союзною державою платити - вибачите".
"По суті, це фактично пропозиція ввійти до складу Росії в обмін на збереження існуючих цін на газ", - думає співрозмовник.
За його словами, така позиція РФ виходить від принципової, що розрізняються підходів, Білорусії і Росії до механізму практичного державотворення. Він нагадав, що Мінськ пропонує спочатку створити рівні умови для суб'єктів господарювання (у першу чергу в сфері вартості енергоносіїв), а потім уже на умовах паритетності вводити такі атрибути держави як єдина валюта. Москва, зі своєї сторони, пропонує спочатку ввести єдину валюту (тобто російський рубль), згодом залишаючи за собою пріоритетне право регулювання економічних і грошово-кредитних відносин, уточнило джерело. "На жаль, у Росії історично не сприймають Білорусію як суверенного і рівноправного партнера, що не відповідає економічній і геополітичній реальності", - заявило джерело.
При цьому джерело підкреслило безперспективність такого підходу: "Президент Білорусії неодноразово підкреслював непорушність суверенітету країни, незважаючи на можливу жорсткість умов торгівлі з Росією".
У той же час співрозмовник констатував, що в Мінську розуміють об'єктивну необхідність підвищення цін на енергоносії ресурс. При цьому "декларовані союзницькі відносини дозволяють нам сподівається на поетапність росту цін", сказав він, нагадавши, що Україна заявила про домовленості про ціну на газ на рівні $130 за 1 тис. куб. м, а, за словами російського посла, для Білорусії його вартість складе не менш $140 за 1 тис. куб. м.
Як повідомлявся раніше, Суріков заявив у п'ятницю в Мінську, що вартість російського газу для Білорусії з 2007 року складе не менш $140 за 1 тис. куб. м (проти $46,7 в 2006 році). Він також повідомив про намір Росії обмежити поставки нафти в Білорусію потребами внутрішнього білоруського ринку (близько 8 млн тонн) у випадку незгоди Білорусії перераховувати в російський бюджет 85% зборів експортних мит на нафтопродукти після їхньої уніфікації або весь обсяг експортних мит на світлі нафтопродукти.
Крім того, Росія, за словами Сурікова, в 2007 році не буде експортувати в Білорусію й електроенергію, обсяг імпорту якої, за оцінками білоруської сторони, повинен скласти 3,3 млрд квт.г.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас