Росія на українські родовища — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія на українські родовища

Енергетика
269
Росія може не допустити Україну до розробки родовищ на шельфі Чорного і Азовського морів.
Російський президент Володимир Путін підписав закон, яким внесені зміни до закону про континентальний шельф Росії і закон про виняткову економічну зону Росії. Примітно, що Держдума без обговорення одноголосно схвалила зазначені документи тільки в п'ятницю, 3 жовтня.
Закон вносить виправлення в Кодекс Російської Федерації об адміністративні правопорушення і передбачає збільшення адміністративних штрафів за правопорушення, пов'язані з користуванням морськими біологічними ресурсами.
Крім того, установлює адміністративну відповідальність за самовільну зміну програми ресурсних досліджень у внутрішніх морських водах, у територіальному морі, на континентальному шельфі і (або) у винятковій економічній зоні Російської Федерації.
Автори законодавчої ініціативи запропонували в слова "територіальних вод" замінити словами "територіального моря", у статті 253 Кодексу абзац перший частини першої доповнити словами "штучних островів, установок", також абзац перший частини другий після слова "Дослідження," доповнити словом "пошук,", слова "природних багатств" замінити словами "природних ресурсів".
Напередодні українська компанія "Черноморнафтогаз" заявила про те, що наполягає на своїй участі в розробці нафтогазових родовищ України, які частково перебувають на російському шельфі Чорного і Азовського морів. Це, на думку керівництва компанії, буде відповідати міжнародним нормам.
У жовтні цього року в ході переговорів державних делегацій України й Росії по розмежуванню Азовських, Чорного морів і Керченської протоки позиції сторін не змінилися. Росія затягує визначення на місцевості морської границі в Азовському й Чорному морях і не бажає прискорити розподіл морських економічних зон.
Незважаючи на існування україно-російського Договору про співробітництво у використанні Азовського моря й Керченської протоки російською стороною (від 2003 р.), Росія наполягає на присвоєнні Азовському морю й Керченській протоці статусу внутрішніх вод двох держав. І вважає, що лінію державного кордону в цьому випадку потрібно провести по дну.
А водна поверхня й живі ресурси моря повинні залишитися в загальному користуванні. Україна бере до уваги принципи Конвенції ООН про морське право від 1982 року. І наполягає на встановленні лінії державного кордону по всій її протяжності як в Азовському морі й Керченській протоці, так й у Чорному морі.
Якщо лінія державного кордону буде проведена на підставі норм Конвенції, те Україні відійде дві третини акваторії Азовського моря, у шельфовій зоні якого перебувають поклади природного газу. Тоді Росія губить можливість геологічного вивчення й експлуатації ряду перспективних родовищ вуглеводнів, але головне, що в такий спосіб звужує й свій політичний вплив на Україну.
Прикерченский ділянка розташована в економічній зоні України, в 13 км від берегової лінії Керченського півострова. Площа - 12,96 тис. кв. км, прогнозні запаси - 30 млрд кубометрів. Розвідкою й видобутком газу на українському шельфі займається ГАК "Чорноморнафтогаз", 100% акцій якого належать НАК "Нафтогаз України".
На початку серпня цього року "Чорноморнафтогаз" приступився до буравлення першої шпари на Одеському газоконденсатному родовищі, що розташовано в північно-західній частині шельфу Чорного моря. А "Нафтогаз України" тільки що завершив прийом заявок на участь у тендері на проведення сейсморазведывательных досліджень на площадках Суботіна й Абиха шельфу Чорного моря.
По оцінках геологів, запасів українського газу може вистачити країні на 70 років. При чому, зосереджені вони саме в Чорному й Азовському морях. У Чорному морі розвідано всього 5 газових родовищ (приблизно 4 % запасів).
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас