Газ для Білорусії може коштувати 140 долл — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газ для Білорусії може коштувати 140 долл

Енергетика
225
Реальна ціна на російський газ для Білорусії в 2007 році може скласти 140 доларів за 1 тис. кубометрів, заявив посол Росії в Білорусії Олександр Суріков у п'ятницю, 3 листопада, на прес- конференції в Мінську.
"Росія ухвалила рішення щодо взаємовигідного співробітництві між країнами, включаючи країни СНД, і позначила ціну на газ для своїх партнерів. Для Білорусії це 200 доларів, для Литви - 217 доларів, для Західної Європи - трохи більше за рахунок транзиту", - сказав посол. При цьому він не виключив що для Білорусії "це буде не 200 доларів, а 140 доларів з урахуванням митних мит".
Суриков також заявив, що джерелом зниження вартості газу для Білорусії може стати продаж російському ВАТ "Газпром" 50% акцій "Бєлтрансгазу". "Ці 50% повинні стати джерелом зниження вартості газу для Білаоусії хоч до нуля, якщо вистачить грошей", - сказав він.
Посол додав, що до 20 листопада нідерландський банк ABN Amro зробить оцінку активів "Бєлтрансгазу". "Я прихильник максимальної оцінки - при завантаженні 33 млрд кубометрів газу. Скільки буде коштувати "Бєлтрансгаз" - 3,5 млрд доларів - "Газпром" заплатить 50%", - сказав Суріков.
Крім створення СП на базі активів "Бєлтрансгазу", на думку Сурікова, можливі "будь-які варіанти зниження вартості газу". Посол підкреслив, що він є прихильником створення СП.
"Варіант збереження ціни в 46 доларів (ціна на російський газ для Білорусії в 2006 році) не розглядається", - додав дипломат.
"Коли ми станемо Союзною державою, всі подібні питання знімуться, але тільки за обіцянки стати Союзною державою платити - вибачите", - сказав Суріков, додавши, що на сьогоднішній день Росія і Бєларусь є двома різними державами.
Посол також додав, що в Росії в цей час "обговорюється тема істотного підвищення вартості газу і у середині Росії".
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас