Грузія має надію домовитись з Росією про ціну на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грузія має надію домовитись з Росією про ціну на газ

Енергетика
119
Грузинська сторона сподівається, що в результаті переговорів з ВАТ "Газпром" (РТС: GAZP) удасться домогтися прийнятних цін на російський газ, заявив президент Грузинської міжнародної газової корпорації Давід Інгороква журналістам після закінчення засідання у держканцелярії енергетичної комісії при прем'єр-міністрі.
На засіданні обговорювалося питання про наміри "Газпрому" підвищити з наступному році більш ніж у два рази ціну на газ для Грузії.
"Переговори з російською стороною за ціною на газ не завершені. Процес триває і підстав для паніки немає. Приблизно через місяць за ціною будуть кращі результати", - заявив Давід Інгороква.
При цьому він підкреслив, що "вихід зі ситуації обов'язково буде знайдений".
За його словами, уже протягом тривалого часу Грузія веде переговори з консорціумом, що розробляє родовище "Шах-Деніз" в Азербайджані щодо одержання додаткових обсягів газу. Крім того, ведуться переговори з поставок газу з Азербайджану і Ірану.
"Ми працюємо над питанням організації додаткових поставок газу з інших джерел і технічно готові одержувати газ із будь-яких напрямків", - заявив глава корпорації.
Зі своєї сторони, голова національної комісії з регулювання енергетики Грузії Гія Тавадзе попросив журналістів не випереджати події і не говорити про підвищення цін на газ.
Разом з тим, відзначив він, "якщо ціна імпорту газу зросте, то підвищиться і споживчий тариф на газ та електроенергію". Але автоматично тариф не зростає, будуть зроблені необхідні розрахунки", - підкреслив Тавадзе.
За його словами, у держави є важелі, щоб не допустити удару по найбідніших верствах населення. "Соціально незахищеним верствам населення держава якщо буде потреба надасть відповідні пільги", - сказав він.
Раніше повідомлялося, що ВАТ "Газпром" має намір підняти ціну на газ для Грузії в 2007 році до $230 за тис. кубометрів з $110 за тис. кубометрів в 2006 році. Як повідомили Агентству газової інформації (АГІ) в "Газпромі", такі цифри утримуються в пропозиціях російської компанії, спрямованих грузинській стороні. При цьому в "Газпромі" відзначили, що контракти із грузинськими споживачами поки не підписані.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас