Бєжуешвілі: Ми повинні знати, чому для Грузії встановлено таку ж ціну на газ, як для Східної Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бєжуешвілі: Ми повинні знати, чому для Грузії встановлено таку ж ціну на газ, як для Східної Європи

Енергетика
214
Газпром повинен ознайомити грузинську сторону з формулою, за якою для його країни виведена нова ціна на поставки газу, вважає міністр закордонних справ Грузії Гела Бежуашвілі. "Це комерційне питання, і ми до цьому, природно, готувалися. Переговори з цього приводу повинні бути продовжені, оскільки російська сторона повинна показати нам формулу, за якою вона виводить цю ціну", - сказав грузинським журналістам глава МЗС Грузії.
Він пояснив, що згадана формула складається з безлічі компонентів. "І ми повинні побачити, чому ціна для нас така ж, як для країн Східної Європи", - сказав міністр. При цьому він нагадав, що територіально Грузія перебуває до Росії ближче, чим країни Східної Європи, тому "транзитна плата не може бути такою же дорогою, як для східноєвропейських держав".
Бежуашвілі також повідомив, що значне збільшення ціни на поставки російського газу для Грузії очікувалося, і "ця ціна більш політична, ніж економічна".
Нагадаємо, відповідно до інформації Газпрому, із січня 2007р. ціна на поставки природного газу в Грузію збільшиться до 230 дол. за 1 тис. куб. м. В 2006р. Грузія платила за російський газ 110 дол. за 1 тис. куб. м. Угода про поставки газу в Грузію на 2007р. повинне бути підписане до кінця грудня 2006р.
На даному етапі російські компанії є єдиними постачальниками природного газу в Грузію. "Ітера" поставляє газ у грузинські регіони, Газпром за допомогою своєї дочірньої компанії "Газекспорт" - у Тбілісі і на Тбіліську ГРЕС. Уряд Грузії стверджує, що джерела поставок газу будуть диверсифікована - країна одержить паливо з Азербайджану і Ірану. Однак поки не відомо, про які об'єми і ціни йде мова.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас