Землі Криму самовільно захоплюють — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Землі Криму самовільно захоплюють

Нерухомість
151
Постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим Генадій Москаль відзначає, що кримська влада замість пошуку рішень проблеми самовільних захоплень землі на півострові зайняла позицію очікування.
Як повідомив радник Представництва Президента України в Криму Людмила Мохова, таку думку Москаль висловив сьогодні на нараді з керівниками правоохоронних і контролюючих органів автономії щодо виконання Указу Президента "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 вересня поточного року "Про суспільну ситуацію в Автономній Республіці Крим".
За даним Представництва Президента в АРК, усього з початку цього року на території Криму проведено 9636 масових акцій, пов'язаних із земельними питаннями. Це в 3,16 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року - тоді "земельних акцій" було 3047. Із числа проведених цього року акцій при участі кримських татар пройшли 91,8% (8846 акцій), при участі слов'ян - 8,2% (790).
У цей час у шести районах півострова кримськими татарами і представниками інших етнічних груп проводиться 51 акція з самовільногол захоплення земельних ділянок і 2 акції з захоплення будинків (приміщень санаторію і квартир житлового будинку), кількість учасників акцій становить близько 13 тисяч чоловік.
Станом на сьогоднішній день цілодобово на території півострова діють 42 акції самозахоплення (33 - татарських, 5 - слов'янських, 2 - загальні захоплення земель кримськими татарами і слов'янами, 2 - представників слов'ян, греків, німців і вірменів) і 9 земельних пікетів (7-татарських, 1- слов'янський, 1 - загальний пікет татар і слов'ян). Їхня загальна площа становить 826,4 гектарів, на території самовільно зайнятих земель побудовано 2892 будинку, з них 77 - на фундаментній основі.
"Викликає тривогу той факт, що встановлення на захоплених ділянках споруджень набирає масовий характер і стає некерованим з боку влади", - відзначає Постпред Президента. Так, станом на 1 серпня проведено 43 акції, у ході яких побудований 101 будинок, на 1 вересня - 45 акцій, під час яких побудоване 613 будинків, а вже за станом на 1 жовтня проведені 51 акція і установлена 2652 будинку.
Як відзначає Москаль, відповідно до Закону "Про місцеве самоврядування в Україні" земля в Криму належить винятково територіальним громадам, тому до рішення земельних питань ні Київ, ні центральні органи виконавчої влади, до якої увесь час апелює влада автономії, не мають ніякого відношення.
За словами Москаля, кримська влада замість рішення проблеми постійно інформує громадськість Криму про те, що ситуація перебуває під контролем, хоча вона давно вийшла з-під контролю. Ця ситуація, за інформацією правоохоронних органів, і надалі буде ускладнюватися, що може привести до непередбачених наслідків. На думку силовиков, сьогоднішня ситуація із самозахопленнями в Криму унікальна, вони відзначають, що такого не було навіть у період масового повернення кримських татар на півострів.
Москаль резюмував, що якщо влада Криму не в змозі вирішити це питання і завела його в тупик, вона повинна в цьому зізнатися, скласти із себе повноваження і дати можливість новим представникам влади навести порядок і покласти кінець "цьому ганебному явищу" – самозахопленням.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас