ФРС говорить про негативні наслідки спаду на ринку житла для економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС говорить про негативні наслідки спаду на ринку житла для економіки

Валюта
261
Глава Федеральної резервної системи (ФРС) США Бен Бернанке і його заступник Дональд Кін заявили в середу про ризики для економіки, зв'язаних зі спадом на ринку житла, через який темпи росту ВВП США в другому півріччі можуть знизитися на 1 процентний пункт.
Одночасно керівники американського ЦБ говорили і про свою стурбованість інфляцією, що як і раніше залишається вище комфортного для них коридору. Інфляція як і раніше вище рівня, що "міг би вважатися ціновою стабільністю", заявив Б.Бернанке.
Коментарі Б.Бернанке і Д.Кону показують, що завдання ФРС стала більше складної, а прогнози зміни процентних ставок на найближчі місяці - більше невизначеними, пише The Wall Street Journal. При росту ризиків для економічного росту в США інфляція, однак, теж як і раніше залишається проблемою, і в цих умовах зниження процентних ставок представляється малоймовірним.
У той же час останні висловлення Б.Бернанке і його колег показують, що їхні оцінки зміщаються убік відчуттів ринку (який не виключає початку зниження вартості грошей ФРС уже в найближчі місяці), однак не настільки, щоб зробити ймовірним зниження короткострокових ставок.
Агентство Bloomberg також відзначає, що висловлення банкірів підкріплюють думку тих, хто вважає, що до кінця року ФРС не буде міняти ставку "овернайт", складову зараз 5,25%.
Слова Б.Бернанке дають зрозуміти, що ФРС готово тримати паузу, а не знижувати вартість грошей, сказав економіст Lehman Brothers Дрю Матус.
У той же час висловлене Б.Бернанке занепокоєння із приводу спаду на ринку житла знову викликало зниження прибутковості держоблігацій, а фондовий індекс Standard & Poor's, навпроти, виріс на 1,2%, тому що учасники ринку почули від керівників ФРС підтвердження того, що ЦБ може знизити ставку де-небудь в 2007 році.
Котирування ф'ючерсів показують, що ринок оцінює зараз імовірність зниження до кінця січня базової ставки американського ЦБ на рівні 40% - проти 30% попередніх.
Б.Бернанке, відповідаючи на питання після виступу у Вашингтоні, сказав, що ринок житла переживає "значну корекцію", і це може з'їсти "біля одного процентного пункту росту в другому півріччі", причому негативні наслідки цього спаду для економіки можуть продовжитися і наступного року.
Д.Кін, що виступав у Нью-Йорку, сказав, що поки бачить мало ознак того, що спад у житловому секторі позначається і на інших секторах економіки.
Він не виключив, що корекція на ринку житла може бути більше різанням і це вдарить по настроях споживачів. Однак, на його думку, такий сценарій малоймовірний.
При цьому він заявив, що більше стурбовано інфляцією, чим уповільненням економіки. "У нинішніх умовах ризик підвищення інфляції викликає більшу заклопотаність", - сказав банкір.
Удень раніше глава Федерального резервного банку Канзаса Томас Хоениг заявив, що очікує, що темпи росту американської економіки складуть у період, що залишився, 2006 року близько 2% (проти 2,5-3%, про які він говорив у вересні). Аналитики Goldman Sachs й AllianceBernstein Holding LP також скоротили прогнози росту ВВП США в третьому кварталі до менш 2% у річному вирахуванні.
При цьому Т.Хоениг сказала: "Інфляція, чесно говорячи, зараз занадто висока".
20 вересня ФРС зберегла без змін базову ставку "овернайт" на рівні 5,25% - другий раз підряд після дворічного циклу підвищень, порахувавши, що інфляційні ризики в США поступово знизяться в результаті вповільнення темпів росту економіки й падіння цін на сировину.
"Ми вважаємо, що інфляція буде знижуватися згодом", - знову заявив у середовище Б.Бернанке.
Протягом двох років ФРС в 17 прийомів підвищила ставку "овернайт" з 1% до 5,25%. Останнє її підвищення було в липні, потім у серпні й вересні американський ЦБ зберігав ставку без змін. Наступне засідання керівництва ФРС пройде 24-25 жовтня, а потім - 12 грудня
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас