Єхануров "вдарив по спині" Азарову — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єхануров "вдарив по спині" Азарову

Казна та Політика
450
Перший віце-прем'єр-міністр України Микола Азаров заявляє, що низка рішень попереднього уряду, у тому числі і у бюджетній сфері, були "ударом у спину". Він сказав, що "попередні уряди існували, проїдаючи "Криворіжсталь".
В інтерв'ю журналу "Профіль" від 28 серпня, щодо виконання бюджету цього року, Азаров відзначив, що його "необхідно переглянути".
"Зараз Міністерство фінансів готовить пропозиції, які уряд проаналізує, а потім передасть на розгляд до Верховної Ради, - додав перший віце-прем'єр.
За його словами, бюджет-2006 "незбалансований і нереальний, а бюджетний розпис спланований так, що основні доходи і витрати доводяться на четвертий квартал поточного року".
"Це робилося спеціально і свідомо, адже було очевидно, що в липні-серпні буде працювати вже інший Кабінет Міністрів. Зараз відхилення від бюджетного розпису становить близько 7 млрд гривень", - говорить Азаров.
"Ще одна красномовна цифра - видаткові статті бюджету за сім з половиною місяців були профінансовані за рахунок залишків грошей на єдиному казначейському рахунку. У сумі 11 млрд гривень! Я можу сказати, що це за гроші. Це кошти, виручені від продажу "Криворіжсталі". По суті, попередні уряди існували, "проїдаючи "Криворіжсталь". Тобто колишнє керівництво Міністерства фінансів не могло не бачити того, що реальні доходи бюджету відставали від запланованих бюджетним розписом витрат. Разом з тим нічого не вживало - правду ніхто не говорив, а просто проїдалися гроші, які були на залишку казначейського рахунку", - упевнений перший віце-прем'єр.
Він додав, що коли він "приймав справи, на казначейському рахунку взагалі була критично мала сума - 1,5 млрд гривень".
"У результаті Кабінет Міністрів був змушений вживати термінових заходів, тому що такий рівень залишків - це ненормально. Зараз на казначейському рахунку близько 3 млрд гривень. Це дозволяє стійко фінансувати витрати бюджету в межах його доходів, і зараз, у рамках виконання антикризової програми, ми плануємо провести комплекс заходів щодо збалансування фінансової ситуації", - сказав Азаров.
Щодо можливих ризиків, пов'язаних з виконанням бюджету-2006 він відзначив: "Безумовно, нас не може не тривожити ситуація, пов'язана з корпоративними фінансами. Перед керівниками НАК "Нафтогаз України", "Укрзалізниця", НАЕК "Енергоатом" поставлене завдання збалансувати фінансову ситуацію".
Азаров також звернув увагу, що "3-4 серпня уряд Юрія Єханурова прийняло велику кількість постанов, які абсолютно необґрунтовано, без ресурсів збільшували видаткову частину бюджету на 5 млрд гривень. Ми були змушені скасувати дію цих нормативних актів".
Він уточнив, що мова йде про рішення звільнити "Укрзалізницю" від обов'язкових платежів у бюджет, а вільні кошти перенаправляти на фінансування будівництва залізничної вітки "Рені-Ізмаїл".
"Проектна вартість цієї гілки рівняється 3,5 млрд гривень. Природно, дане рішення було скасовано. Профіцита бюджету в нас поки немає. Навпроти - гостра недостача коштів. І приймати подібні рішення 3-4 серпня, здаючи справи, - те саме що удар у спину. А я хочу нагадати, що 4 серпня в цей будинок прийшов новий уряд. Звичайно, за таке ми не можемо говорити спасибі", - сказав Азаров.
Крім того, він звернув увагу, що за станом на сьогодні Державна податкова адміністрація не виконує план майже на 2 млрд гривень.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас