США можуть позбавити Росію 1 млрд. долл — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США можуть позбавити Росію 1 млрд. долл

Казна та Політика
188
Адміністрація Джорджа Буша підняла питання про виключення Росії і ще 12 країн з Генеральної системи преференції (ГСП), що дозволяє їм здійснювати безмитні поставки низки товарів на ринок США.
Як повідомляє інформаційна служба держдепартаменту, що входить у структуру Білого дому управління представника Президента США на торговельних переговорах до 5 вересня буде збирати відкликання і пропозиції щодо того, чи треба Вашингтону "обмежити, призупинити або припинити" участь низки країн у ГСП у зв'язку з тим, що, за даними Всесвітнього банку, їхнє економічне становище помітно зміцнилося і що в 2005 році об'єм експорту безмитних товарів з кожної із цих країн в США в рамках ГСП перевищив 100 млн доларів.
На сьогодні під ці критерії підпадають 13 країн: Росія, Венесуела, Казахстан, Індія, Індонезія, Туреччина, Аргентина, Хорватія, Бразилія, Румунія, ПАР, Таїланд і Філіппіни.
У цілому програмою ГСП користуються 133 країни світу, що експортували безмитно в 2005 році в США 3 тисячі 400 найменувань різних товарів на загальну суму в 26,7 млрд доларів.
Програма ГСП створена в США в 1974 році для підтримки економіки що розвиваються і малорозвинених країн, але протягом останніх декількох років у США лунають вимоги вивести із програми ті держави, економіка яких уже досить зміцніла.
Раніше у світових ЗМІ з'являлися оцінки, за якими після виведення Росії із програми Генеральної системи преференций російська економіка втратить до 1 млрд доларів, втратившись торговельних пільг для експорту в США.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас