Житло в кредит для малозабезпеченої молоді залишається недоступним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Житло в кредит для малозабезпеченої молоді залишається недоступним

Казна та Політика
329
Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву не забезпечив в 2005 році належного виконання бюджетних програм, щодо будівництва та придбання молодими громадянами житла, і ефективного керування бюджетними коштами, спрямованими на їхню реалізацію.
Це привело до неефективного використання бюджетних коштів на загальну суму 35,8 млн.грн., створенню заборгованості перед позичальниками з виплати часткової компенсації і, як слідство, зниженню довіри до держави з боку молодих родин. До такого висновку прийшла колегія Рахункової палати.
Як повідомили в прес-службі Рахункової палати, діючі на сьогодні механізми надання державної підтримки молоді у рішенні житлової проблеми не забезпечують доступність житла для молодих родин із середнім рівнем доходів і незаможних молодих громадян.
Рахункова палата ще в 2004 році наголошувала на недоцільності і неефективності існуючого механізму часткової компенсації процентної ставки з кредитів, оскільки вона недоступна молодим родинам, які потребують державної підтримки, і приводить використання бюджетних коштів на здешевлення до скупки заможними молодими громадянами житла.
Неконтрольований висновок фондом, у порушення статті 23 Бюджетного кодексу, договорів на часткову компенсацію процентної ставки кредитів комерційних банків і збільшення урядом протягом бюджетного року її розміру (без фінансового забезпечення) привели до необхідності збільшення бюджетних коштів на ці цілі в 2005 й 2006 роках на 15 й 30 млн.грн. відповідно, за рахунок зменшення затверджених призначень на надання пільгових довгострокових кредитів. Разом з тим, для незаможних молодих родин більше доступним є механізм надання пільгових кредитів.
Крім того, в 2006 році потреба фонду в бюджетних коштах для виконання зобов'язань перед позичальниками з виплати часткової компенсації становить, щонайменше, 120 млн.грн., що вдвічі більше уточнених річних призначень на цю мету. Для повного погашення зобов'язань тільки складеним в 2005 році договорам (виходячи із середнього строку погашення кредиту 13-16 років), необхідно, при дисконтній ставці НБУ - 9,5%, близько 1 млрд.грн. бюджетних коштів.
Перевіркою також установлено, що постановою уряду і наказом Міністерства у справах родини, молоді та спорту змінені певні Законом України "Про сприяння соціальному становленню і розвитку молоді в Україні" пріоритети в наданні кредитів на житлове будівництво, у першу чергу, родинам з дітьми. Перехід на рейтингову оцінку кандидатів, відповідно до якої 1 бал визначений на дитину, 8 балів - ученим, 7 балів - спортсменам, не забезпечує родинам з однієї і двома дітьми, які не є молодими вченими або спортсменами, першочергове право на одержання кредиту. При цьому першою (основною) умовою участі в рейтинг визначена платоспроможність кандидата.
У той же час Державна програма забезпечення молоді житлом на 2002-2012 року не виконується, що викликано недостатнім обсягом бюджетних коштів, які щорічно передбачаються Мінфіном на її виконання при формуванні проекту державного бюджету. Украй недостатньо коштів виділяється з місцевих бюджетів. Як слідство, молодим громадянам надано лише третина передбачених програмою обсягів житла.
Відсутність нормативного обмеження щодо надання той самій особі двох видів державної підтримки створює умови для придбання молодими громадянами квартир із частковою компенсацією процентної ставки після реалізації ними права на одержання пільгового довгострокового кредиту на будівництво (реконструкцію) або придбання житла за бюджетні кошти. При умовах забезпечення житлом щорічно лише 1,1-1,5% молодих родин, які перебувають на квартирному обліку, надання за рахунок бюджетних коштів двох видів державної підтримки (пільговий кредит і часткова компенсація процентної ставки) одночасно однієї й тій же родині або молодій родині, що взагалі не має потреби в поліпшенні житловим умов, є неефективним використанням бюджетних коштів
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас