НБУ: Інфляцію можна стримати на рівні 10% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Інфляцію можна стримати на рівні 10%

Казна та Політика
195
Інфляцію в Україні в 2006 році можна стримати на рівні до 10%, вважає керівник групи радників голови Нацбанку України (НБУ) Валерій Литвицький.
"Імовірність досягнення бюджетного інфляційного орієнтира (8,7%) зменшилася до 40%, а шанси на однозначну інфляцію становлять 50% проти 75% у червні", - повідомив він.
За словами Литвицького, у липні попереднє підвищення тарифів на газ і електроенергію для населення (травень-липень) доповнилося ростом цін на послуги зв'язку та транспорту. "Скоріш за все, відбудеться перенесення на кінцевих споживачів нових тарифів на енергоносії і у наступні місяці. Уже з 1 серпня тарифне ралі було використано як привід для підняття цін на хліб у Києві. Це стане прикладом для подібних дій в інших регіонах України", - відзначив він.
Керівник групи радників голови НБУ вважає, що споживчі ціни лише почали обмежено реагувати на нові енергетичні тарифи. "В основному це первинна реакція. Масштаби вторинної залежать від наступних змін у вартості комунальних послуг. Тарифне ралі може активно трансформуватися в інфляційне, якщо гонка цін на послуги буде набирати оберти", - відзначив В.Литвицький.
При цьому він підкреслив, що в статистиці липня не знайшло відображення подорожчання бензину в останній тиждень місяця. "У серпні це збільшить показник росту цін і зменшить імовірність дефляції", - відзначив експерт.
Як повідомлялося, подорожчання послуг у липні на 10,6% привело до прискорення інфляції в Україні в цьому місяці до 0,9% у порівнянні з 0,1% у червні й 0,5% у травні і дефляцією 0,4% й 0,3% відповідно у квітні і березні. За січень-липень інфляція склала 3,8%.
На думку Литвицького утримання контролю над інфляцією буде сприяти збереженню процентних ставок. "Підстави для послаблення монетарних умов відсутні, - і тому, що інфляційний тиск зростає, і тому, що із серпня знижені резервні вимоги, а також буде діяти у бік підтримки ліквідності раніше почате здешевлення рефінансування", - відзначив експерт.
При цьому він відзначив, що в серпні традиційно знижується попит на гроші, але може зберегтися тенденція до перевищення пропозиції валюти над попитом на міжбанківському ринку, що створить передумови для підтримки ліквідності банків шляхом викупу НБУ надлишкової пропозиції іноземної валюти.
Разом з тим, за оцінцою Литвицького, час для закручування Нацбанком "монетарних кранів" також ще не настав. "Це може бути необхідно у вересні, напередодні цінового порушення, традиційно властивому четвертому кварталу", - відзначив експерт.
Крім того, на думку керівника групи радників глави НБУ, уряду доцільно скорегувати тарифну політику. "Варто уникнути підвищення областями тарифів на воду, тепло після 20 вересня. Щоб тарифна інфляція не підсилилася до неприйнятного рівня сезонну", - уважає Литвицький.
Як повідомлялося, інфляція в Україні в 2005 році сповільнилася до 10,3% у порівнянні з 12,3% роком раніше. При цьому в цілому за перші сім місяців 2005 року споживчі ціни зросли на 6,7%.
Міністерство економіки України прогнозує інфляцію в 2006 році на рівні 11,4%.
За матеріалами:
forUm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас