Голова Нацбанку Молдови заявляє про відсутність підстав для деномінації нацвалюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова Нацбанку Молдови заявляє про відсутність підстав для деномінації нацвалюти

Валюта
104
Національний банк Молдавії не бачить підстав для проведення деномінації національної валюти.
Відповідаючи у парламенті на депутатський запит, щодо розповсюджуваних у Молдавії повідомлень про деномінації леї, президент Нацбанку Леонід Талмач назвав "необґрунтованоими і позбавленими всякого змісту сутки про деномінації молдавської леї".
За його словами, не існує ніяких підстав для таких розмов. Глава Нацбанку зв'язав розповсюджувані чутки з "зовнішніми шоками", спрямованими проти Молдавії (ріст цін на газ, заборона Росією імпорту молдавських вин та алкогольної продукції, а також м'яса і всієї рослинницької продукції).
Л.Талмач відзначив, що в порівнянні з 1998 роком валютні резерви Нацбанку виросли в 4 рази. "Зараз сума валютних резервів становить понад $634 млн", - сказав він.
За його словами, з початку 2006 року номінальний курс молдавської леї знизився на 3,5%, реальний ефективний курс леї виріс на 1,3%.
Говорячи про рівень інфляції, президент Нацбанку сказав, що вона не носить монетарного характеру, а імпортується країною у зв'язку з ростом цін на енергоносії. "За останні дев'ять років нафтопродукти подорожчали на 700%, що не може не позначатися на індексі споживчих цін у Молдавії", - сказав Л.Талмач.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас