Експерти: Ціни на енергоносії в Україні можна було б не підвищувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Ціни на енергоносії в Україні можна було б не підвищувати

Енергетика
817
Ціни на енергоносії і для населення, і для підприємств можна було б не підвищувати, якби Україна мала єдину систему обліку енергоресурсів, так вважають фахівці, які впродовж кількох років намагаються запровадити таку систему в Україні.
Розробники кажуть, що саме відсутність жорсткого контролю над потоками енергоносіїв дає підстави говорити про крадіжки чи зловживання в галузі енергопослуг.
До того ж, саме з обліку мають розпочинатися усі програми енергозбереження в державі. Населення переплачує за енергоносії. Ціна на них в Україні давно досягла світового рівня, а розповіді про численних боржників – легенди, стверджують розробники єдиної системи електронного енергообліку. Поки її в Україні не впровадили.
Розробники кажуть, що є ті, кому не вигідні прозорі розрахунки в енергетиці, адже через грубі колективні підрахунки за принципом плюс-мінус, виникають тисячі неспожитих кубометрів чи кіловатів, за які платять люди.
Анатолій Любаревич, керівник групи розробників єдиної системи моніторингу енергоресурсів: "На населення нараховано через непомірні норми нарахувань на квадратний метр холодної води на людину, гарячої води на людину за нормами. 49 млрд. нараховано на одне населення, а вся держава, всі категорії споживачі, на них було поставлено всього 38 млрд".
У Міністерстві будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства того, що населення переплачує за енергоносії, не підтверджують. Там пояснюють: у вартість спожитої енергії включене і обслуговування застарілих енергомереж, хоча певні похибки в підрахунках у відомстві визнають, як і те, що удосконалювати енергооблік у житлово-комунальному господарстві – варто.
Павло Качур, міністр будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України: "Я знаю про ідею створення єдиної системи. Що стосується балансу по споживанню, нам потрібно розпочинати із територіальних громад, а потім робити зведення по Україні. Він такий державі потрібний, і це очевидно, що допоможе в управлінні".
Єдина система обліку будь-якої миті надавала б державі безпосередньо з лічильників інформацію про виробництво, постачання чи споживання енергії, і це одразу виявляло б усі зловживання у цій галузі. А поки немає жорсткого контролю над потоками енергоносіїв і сплачених за них грошей, усі програми енергозбереження в країні залишатимуться звичайними деклараціями.
За матеріалами:
ICTV
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас