Світовий банк допоможе Україні створити справжній експортно-імпортний банк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк допоможе Україні створити справжній експортно-імпортний банк

90
В Асоціації українських банків відбулася зустріч Президента АУБ Олександра Сугоняка з Керівником Другого проекту розвитку експорту в Україні паном Лаліт Райною. Від постійного представництва Світового банку в Україні участь в зустрічі брала Анжела Пригожина, від Укрексімбанку – начальник Управління експортного розвитку Ільдар Усманов.
Пан Лаліт Райна повідомив про проект надання Світовим банком довгострокового (на 20 років) оптового кредиту Укрексімбанку у розмірі $ 150 млн. Кредит має бути розподілений між комерційними банками України для надання позик приватним експортерам. Гість поінформував Президента АУБ, що зазначений проект знаходиться на завершальній стадії підготовки і висловив сподівання, що Рада директорів дасть згоду на його виконання у березні 2006 року. Пан Райна відзначив велику роль, яку відіграє Асоціація банків кожної країни. Тому метою такої зустрічі є представлення і ознайомлення АУБ з проектом та налагодження “містка стосунків” з Асоціацією, яка уособлює інтереси всієї системи.
За словами п. Райна, це вже Другий проект розвитку експорту в Україні, який реалізовує Світовий банк. На його думку, Перший аналогічний проект, що реалізовувався у 1996-1997 роках, не досягнув повністю своєї мети. За словами гостя, перша стадія проекту сприяла становленню Укрексімбанку як потужного комерційного, а не експортно-імпортного банку. Пан Лаліт Райна зазначив, що проект був успішним, але банк втратив можливість розвинути саме експортно-імпортну функцію. Свого часу через це було звільнено керівника департаменту Ексімбанку Японії, який надавав технічне сприяння Укрексімбанку у реалізації Першого проекту.
Світовий банк віддає перевагу створенню експорно-імпортного банку на базі вже існуючого. Створювати ще один банк, який би виконував таку функцію, буде значно складніше. “Іноді потрібно думати за всю Україну і всю систему. До того ж, відповідальність Ексімбанку як державної установи дещо відрізняється від відповідальності звичайного комерційного банку”, - зазначив Лаліт Райна.
Представник Укрексімбанку Ільдар Усманов повідомив, що банк має стратегію розвитку на 5 років, яка передбачає створення експортно-кредитної агенції.
Під час зустрічі Лаліт Райна зробив комплімент стосовно Інтернет-ресурсу АУБ і висловив сподівання на інформаційну підтримку Асоціації українських банків та заохочення членів АУБ до співпраці в рамках проекту.
Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко у свою чергу висловив розуміння і пообіцяв надати підтримку проекту.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас