АУБ вважає, що заяви податкових органів повинні бути виваженими — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ вважає, що заяви податкових органів повинні бути виваженими

Фондовий ринок
149
Асоціація українських банків звернулася до Голови Державної податкової адміністрації України Олександра Кірєєва та Голови Національного банку України Володимира Стельмаха про недопущення поширення податковими органами упереджених відомостей щодо банківських установ.
Причиною звернення АУБ стали заяви ДПАУ щодо ухилення банківських установ від оподаткування та намірів останньої опублікувати у засобах масової інформації списки банків, які, на думку податкових органів, сплачують податки не в повному розмірі.
Асоціація вважає, що такі заяви можуть ґрунтуватися тільки на результатах перевірок податковими органами банківських установ та рішень судів з цього питання, а не на основі аналітичних розрахунків.
Як відзначено у зверненні АУБ, заяви Державної податкової адміністрації України щодо ухилення банків від оподаткування без наведення конкретних прикладів, підтверджених рішеннями судів, приводять до порушення статті 62 Конституції України, якою передбачено, що особа вважається невинуватою доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
Крім того, вищезгадані заяви підривають ділову репутацію банків як інститутів громадської довіри і можуть, на погляд АУБ, призвести до непередбачених наслідків як для банківської системи, так і для економіки України .
Асоціація наголошує, що немає сумніву в тому, що всі суб’єкти підприємницької діяльності в Україні повинні сплачувати податки в повному обсязі. Але всі дії податкових органів як повноважних представників держави щодо платників податків повинні здійснюватися виключно на підставі законності, коректності та прозорості, без силового та морального тиску на банки та їх клієнтів.
Одночасно Асоціація запропонувала ДПАУ та НБУ провести спільну нараду за участю АУБ та представників комерційних банків з метою обговорення спірних питань оподаткування банківських операцій, які виникли на даний час.
За матеріалами:
АУБ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас