В. ПИНЗЕНИК: Уряд дає орієнтири банкам, в які сегменти економіки надавати кредити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В. ПИНЗЕНИК: Уряд дає орієнтири банкам, в які сегменти економіки надавати кредити

Кредит&Депозит
107
„Після прийняття змін до Держбюджету-2005 грошові доходи населення України збільшаться, що призведе до зростання попиту на певні товарні позиції й розширення ринків збуту, - сказав Міністр фінансів України на зустрічі з вітчизняними банкірами. - У зв’язку з цим Уряд дає орієнтири банкам, куди необхідно вкладати гроші”.
Міністр фінансів наголосив на тому, що від 1 квітня до кінця року відбудеться збільшення соціальних виплат на суму в 25 млрд. грн. „Якщо в першому кварталі 2004 року 11,7% сімей мали доходи вище прожиткового мінімуму, то в I кварталі 2005 року вище цього рівня матимуть доходи 42,4% сімей, - сказав Міністр, - А сім’я з вищим доходом має іншу структуру споживання – ті родини, які раніше витрачали кошти переважно на продукти харчування, тепер матимуть можливість купувати більше промислових товарів, витрачати гроші на житло тощо”. Віктор ПИНЗЕНИК наголосив: „Необхідно, щоб кожну гривню з нової зарплати і пенсії зустрічав товар”. Він підкреслив, що в Бюджеті передбачено поетапне рівномірне підвищення соціальних виплат і розширення діапазону окладів з метою недопущення залпових викидів грошей на ринок.
Міністр відзначив, що збільшені доходи громадян підуть в економіку, наприклад, через фінансування капітального будівництва. „Це чудовий сигнал, з якими сегментами ринку треба працювати, - підкреслив Віктор ПИНЗЕНИК, - Політика Уряду полягає в тому, щоб такі сигнали були постійними”. Віктор ПИНЗЕНИК повідомив, що в новому Бюджеті Уряд планує, зокрема, здешевлювати кредитування у вугільному секторі, здешевлювати кредити селу.
„Зараз Уряд працює над програмою іпотечного кредитування, - сказав Віктор ПИНЗЕНИК. „Ми прагнемо, щоб житло перестало бути лише для обраних”. Міністр підкреслив необхідність наповнити державну іпотечну установу дешевими грошима. З цього приводу Уряд веде, зокрема, переговори з міжнародними фінансовими установами. За словами Міністра, Європейський банк готовий працювати з українськими банками також по програмах кредитування малого бізнесу. У зв’язку із можливим залученням найближчим часом дешевих кредитів Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку Віктор ПИНЗЕНИК наголосив на необхідності для вітчизняних банків пришвидшувати процес їх капіталізації.
„Уряд перестає бути банком, - підсумував Міністр, - функція Уряду – здешевлення кредитів і підтримка банківського сектору”.
Торкаючись монетарної сфери, Віктор ПИНЗЕНИК висловив позицію з приводу курсової політики. „Курсова політика повинна вибудовуватися відповідно до встановлених параметрів інфляції, - сказав Міністр. - Якщо інфляція передбачена на рівні 9,7%, то курсова політика має бути спрямована на утримання цього рівня”.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас