НБУ не розподіляє кредитні лінії під бізнес проекти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ не розподіляє кредитні лінії під бізнес проекти

Кредит&Депозит
87
Враховуючи те, що до Національного банку України надходять повідомлення, згідно з якими розповсюджується інформація про те, що через Національний банк розподіляються та видаються кредитні лінії під бізнес проекти строком на 5 років в сумі від 1 млн. грн. і вище за ставкою 9 % річних зі схемою і умовами отримання таких кредитів, Прес-служба НБУ щодо цього питання вважає за необхідне повідомити таке.
Відповідно до Конституції України основною функцією Національного банку є забезпечення стабільності грошової одиниці України. На виконання своєї основної функції Національний банк сприяє дотриманню стабільності банківської системи, а також, у межах своїх повноважень - цінової стабільності.
Проводячи грошово-кредитну політику, Національний банк може у разі необхідності підтримати ліквідність банківської системи через використання різних механізмів та інструментів, одним із яких є рефінансування банків.
Будь-який банк, який виконує встановлені нормативно-правовими документами вимоги та має відповідну заставу, може звернутися до Національного банку за кредитом для підтримки його ліквідності на загальних підставах. Чинні механізми рефінансування банків України створюють для всіх банків однакові умови доступу до кредитів рефінансування.
Порядок та умови надання Національним банком кредитів рефінансування чітко визначені Положенням про регулювання Національним банком України ліквідності банків України шляхом рефінансування, депозитних та інших операцій, затвердженим постановою Правління НБУ від 24.12.2003 № 584 (зі змінами).
Що стосується кредитування банками бізнес-проектів, то Національний банк України, встановлюючи для банків правила проведення банківських операцій, не втручається в їх оперативну діяльність. Відповідно до Закону України „Про банки і банківську діяльність” банки самостійно визначають свою кредитну політику та приймають рішення щодо умов та доцільності кредитування суб’єктів господарювання та наданих проектів.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас