Банкіри відкривають рахунки, порушуючи податкове і антивідмивне законодавство — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри відкривають рахунки, порушуючи податкове і антивідмивне законодавство

Кредит&Депозит
399
Наталія ЗАДЕРЕЙ
Провівши в четвертому кварталі минулого року вибіркову перевірку банків на дотримання законодавства й нормативних актів щодо правил відкриття рахунків, Нацбанк оприлюднив не дуже втішні результати. «Аналіз результатів перевірок банків свідчить про те, що окремі установи допускають порушення вимог Інструкції про порядок відкриття рахунків клієнтам», — зазначається в телеграмі НБУ від 17 березня.
Виявлені порушення стосуються переважно документації, потрібної для відкриття рахунків. Виявлено, що банки часом грубо порушують податкове законодавство, відкриваючи рахунки без копій довідки про взяття підприємства на облік у податковій службі або копій ідентифікаційного коду особи, що має право розпоряджатися рахунком. У справах про відкриття рахунків часто відсутні також копії довідки про внесення компанії до єдиного держреєстру підприємств, довідки про реєстрацію в Пенсійному фонді, страхового свідоцтва про реєстрацію в Фонді соціального страхування. Такі зауваження банкірів здивували. Представники великих банків твердять, що перелік документів, потрібних для відкриття рахунків — невідступне правило для працівників відділень. Тому і припускають, що виявлені Нацбанком недоліки свідчать про участь окремих банків у тіньових схемах.
Втікаючи від податків
Фактично на банки покладено основні контрольні функції з перевірки документів, які підприємства надають для відкриття рахунків. Саме пильність банкірів повинна перешкоджати появі рахунків у фіктивних фірм і фірм-одноденок. Утім, банки, судячи з листа Нацбанку, не переймаються надмірною педантичністю і приймають у клієнтів не завірені належним чином копії установчих документів, довідки про внесення в єдиний держреєстр підприємств, сторінки паспортів та ідентифікаційні коди осіб, що відкривають рахунки.
Судячи з виявлених порушень, проінспектовані були переважно дрібні «кишенькові» банки. Складно припустити, що задля зайвого клієнта системні банки ризикуватимуть своєю репутацією, підуть на операційний і юридичний ризики. Порушення в таких банках можуть бути зафіксовані тоді, коли наявний клієнт, в діяльності якого сталися зміни (наприклад, юридичної адреси), не надав банку оновлені документи. Інша справа — дрібні банки, що часто заробляють прибуток завдяки участі в податкових схемах і схемах вивезення капіталу, в тому числі через ЛОРО-рахунки.
Не запитавши у клієнта довідку про взяття на облік в податковому органі, банк порушує закон про систему оподаткування. Не менш важливі й документи з Пенсійного фонду і Фонду соціального страхування. Їхня відсутність, крім усього іншого, — прямий шлях до порушення Інструкції Нацбанку «Про безготівкові розрахунки», згідно з якою банк має право переказати зарплату на рахунки співробітників підприємств тільки після переведення до бюджету і фондів відповідних податків і зборів.
Тому відсутність таких документів — результат швидше цілеспрямованих податкових маніпуляцій, ніж недбалості операціоністів. Часто метою фіктивних фірм є переказ грошей таємно від регулюючих органів. Сховатися від невсипного ока податкової підприємство може в тому разі, якщо банк надасть податковій фальшиві повідомлення про відкриття рахунка. Такого роду махінацію нещодавно було розкрито в Кременчуці, де філія банку «X» таким чином відкрила рахунок київському підприємству «Y». Протягом валютних операцій за допомогою цього рахунка за межі України було переведено $30 млн і 1,5 млн євро. При цьому державну скарбницю оминули платежі на суму 2,5 млн грн.
Безликі рахунки
Під час перевірок Нацбанк виявив, що його підопічні порушують ще й вимоги щодо ідентифікації клієнтів. Законодавчо анонімні (кодовані) рахунки в Україні, на відміну від багатьох країн, заборонені. Банки зобов’язані на підставі наданих документів встановити найменування, юридичну адресу й посадових осіб компанії, що відкриває рахунок. Пильність від банкірів потрібна і задля запобігання використанню фізособами корпоративних юросіб як методу управління анонімними рахунками. Для цього банки повинні встановити фізосіб — власників більш як 10% акцій компаній-клієнтів. При цьому інформація про ідентифікацію всіх згаданих осіб має належним чином фіксуватися і зберігатися (справа про юридичне оформлення рахунку має зберігатися впродовж п’яти років після закриття рахунку). Стимулом приділяти більше уваги ідентифікації клієнтів для банків часто є рейтинг CAMEL, який може бути знижений, якщо регулювальник вважатиме зусилля банку в сфері фінансового моніторингу недостатніми.
Проте кажучи про суворість вимог до ідентифікації клієнтів, що нібито знижує інвестиційну привабливість країни, окремі банкіри, мабуть, нещирі. Законодавчі норми не зашкодили Нацбанкові протягом перевірок виявити заяви про відкриття рахунків без зазначення прізвищ й ініціалів осіб, які відкривають рахунок. Нацбанк робить акцент і на тому, що в окремих випадках до справи про відкриття рахунка не додається копія паспорта із зазначенням місця проживання або копія ідентифікаційного коду особи, яка відкриває рахунок.
Такі результати свідчать про те, що в банківській системі негаразд не тільки із запобіганням відмиттю грошей, а і з юриспруденціальним регулюванням. Судячи з усього, система ідентифікації та виявлення ризикових клієнтів — не найсильніший бік вітчизняної банківської системи. Банки не прагнуть будувати клієнтську політику таким чином, щоб мінімізувати ризики втрати кредитів і відтоку внесків, а також відлучення від міжбанківського ринку. У великих банках система ідентифікації не спрацьовує через відсутність певного порядку обміну інформацією між центральним офісом і філією.
Про те, які висновки зроблено за результатами перевірки і які санкції будуть застосовані до порушників, Нацбанк замовчує. Однак посилити контроль за дотриманням вимог нормативних актів про відкриття рахунків запропоновано керівникам усіх банків
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас