Біржові майданчики стрімко скорочують кількість філій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Біржові майданчики стрімко скорочують кількість філій

Фондовий ринок
291
Ігор НАУМЕЦЬ
За даними Державного комітету статистики, впродовж 2004 року кількість фондових бірж і їхніх філій в Україні скоротилося з 29 до 19. Закриття біржових майданчиків Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку пояснює виключно ліквідацією філій, тоді як кількість самих фондових бірж практично не змінилася. Їх, як і раніше, вісім.
Скорочення кількості філій фондових бірж в Україні відбувається з двох причин. Перша не нова — послуги біржових майданчиків не користуються попитом. Саме з цієї причини Українська фондова біржа, яка має широку мережу підрозділів, ухвалила рішення про масове закриття філій. Її майданчики знаходилися в більшості областей. Але на багатьох із них торги цінними паперами не проводилися вже впродовж 3-4 років, тому 2004 року багато з них ліквідували. Діючими залишилися лише Івано-Франківська, Кримська й Харківська філії біржі. При цьому, як зазначив головний бухгалтер УФБ Аполлінарій Городицький, підрозділи біржі продовжують працювати не останньою чергою завдяки непрофільній діяльності, надаючи консалтингові та інші послуги.
Другою причиною закриття філій стало зростання значущості регіональних фондових бірж. Наприклад, 2003 року найбільший обсяг торгів цінними паперами серед українських бірж припав на Донецьку фондову біржу (ДФБ). За загальної величині укладених оборудок з цінних паперів на всіх біржах у 350 млн грн, оборот на ДФБ становив 197 млн грн. А торік з липня активну діяльність розгорнула Луганська фондова біржа (ЛФБ), обсяг торгів на якій за півроку досяг 164 млн грн. За словами голови правління ЛФБ Юрія Любченка, зростання обсягів продажу на регіональних біржах — об’єктивний процес. Він пояснюється тим, що в регіонах існує безліч дрібних підприємств, цінні папери яких хоч і цікаві інвесторам, але ніколи не потраплять до лістингу Першої фондової торгової системи — центрального фондового майданчика.
Примітно, що скорочення філій відбувалося на тлі стрімкого зростання обсягу торгів цінними паперами на біржових торгах. За даними Держкомстату, 2004 року обсяг укладених оборудок становив 2,4 млрд грн, що майже в сім разів перевищило показник 2003 року. Таким чином, фондові біржі вже почали конкурувати з ПФТС. Питома вага фондових бірж у загальному обсязі торгів цінними паперами на організованому ринку України зросла торік з 9 до 25%. Проте незважаючи на активізацію оборудок, діяльність бірж далека від того, щоб її можна було назвати успішною. Річ у тім, що майже половина згаданої суми річного обсягу торгів припадає фактично на один вид цінних паперів одного емітента. Цінними паперами, обсяг операцій за якими перевищив 1 млрд грн, стали опціони (на купівлю товарної продукції), емітовані Інгулецьким гірничо-збагачувальним комбінатом. Зокрема, торік УФБ збільшила обсяг торгових операцій з 40 млн грн до 1,5 млрд грн. При цьому, за словами директора департаменту біржових операцій УФБ Дениса Бутенка, понад 80% операцій з похідними цінними паперами на УФБ припадає саме на опціони на купівлю базового активу Інгулецького ГЗК. Заради справедливості слід зазначити, що опціони ІнГЗК не можна назвати ліквідним інструментом ринку цінних паперів. Фактично цей фінансовий інструмент служив лише формальним оформленням домовленостей між ІнГЗК і меткомбінатами про реалізацію залізорудної сировини.
Не вирізнялися характеристиками ринкових оборудок і багато інших операцій. Значна частка загального обсягу операцій з цінними паперами на фондових біржах торік припала на приватизаційні аукціони з продажу акцій держпідприємств. При цьому подекуди продаж великих держпакетів доволі привабливих підприємств прозорістю і конкурентними умовами не відрізнявся. Так, у травні 2004 р. на Донецькій фондовій біржі було продано державний 23,86% пакет Алчевського меткомбінату. Обсяг оборудки становив 5,6 млн грн, тобто за номінальної ціни 0,1 грн за акцію пакет було реалізовано (за інформацією деяких ЗМІ, Індустріальному союзу Донбасу) по 0,03 грн за акцію. 33,27% акцій шахти «Комсомолець Донбасу» було продано за 25,6 млн грн, що також було дещо нижче за номінал. А у вересні на ДФБ за номінальною вартістю в 38,9 млн грн було реалізовано державний блокуючий пакет Запорізького алюмінієвого комбінату.
Порівняно високі обсяги торгів було досягнуто також завдяки фінансово-промисловим групам, які користувалися біржовими майданчиками для перепродажу частини своїх непрофільних активів. Показовим у цьому відношенні є продаж групою СКМ контрольного пакету ВАТ «Силур» — найбільшого в Україні виробника стальних канатів — групі компаній, афілійованих з банком «Південний». Практично, одна ця оборудка становила понад половину обсягу торгів на Луганській фондовій біржі за минулий рік.
Перспективи українських фондових бірж самі біржовики оцінюють вельми скептично. За оцінками Дениса Бутенка, обсяг торгів похідними цінними паперами на УФБ нинішнього року в найкращому разі залишиться на рівні минулого року. Рекордний обсяг торгів на УФБ 2004 р. стався завдяки лише опціонам п’яти емітентів. Але опціони за своєю суттю є короткостроковими фінансовими інструментами, термін дії яких не перевищує одного року. Водночас підприємства не відчувають великого інтересу до випуску паперів. Не очікується і сплеску на аукціонах з приватизації держмайна. Найласіші шматки держмайна було розпродано раніше, і вже торік більшість первинних аукціонів закінчувалися безрезультатно.
Експерти зазначають, що корінь всіх проблем фондових бірж — у недосконалості законодавства і системі державного регулювання бірж. Основний ступор — відсутність закону про акціонерні товариства, який захистив би права міноритарних акціонерів. Як стверджують експерти, такий закон сцттєво вплинув би на ліквідність ринку акцій. Немає й необхідного закону про похідні цінні папери — обіг таких ЦП регулюється лише Правилами випуску та обігу фондових деривативів, затвердженими ДКЦПФР ще 1997 року. За відсутності необхідного законодавства торгівля цінними паперами, як і раніше, відбувається на так званому неорганізованому ринку, де обсяги торгів у кілька разів перевищують обороти бірж і електронних фондових систем.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас