Після бурхливого зростання фондовий ринок котиться вниз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Після бурхливого зростання фондовий ринок котиться вниз

Фондовий ринок
323
Ігор НАУМЕЦЬ
Результати торгів 14-18 березня у Першій фондовій торговій системі стали холодним душем для оптимістів зростання фондового ринку. Індекс ПФТС продемонстрував рекордне падіння на 2361 пунктів, або 7,3%, що є найрізкішим падінням за результатами торгового тижня за період 2004-2005 рр. При цьому падіння торкнулося абсолютно всіх «блакитних фішок», а також майже всіх ліквідних і активно торгованих у ПФТС акцій другого й третього ешелону. Це стало настільки несподіваним, що досі експерти не можуть прийти до єдиної думки про причини того, що сталося.
Влада
Найпростіше, хоча, можливо, і не найоб’єктивніше пояснення причин падіння ринку — дії нового уряду. Деякі експерти дорікають Кабміну за відсутність детальної довгострокової програми його діяльності. Нагадаємо, що вірогідними причинами лютневого падіння, на думку ряду експертів, були заяви чиновників про масову реприватизацію. Проте таку точку зору розділяють далеко не всі. Інвестиційні аналітики вважають, що навіть поява конкретного списку підприємств, які підлягають реприватизації, жодним чином не відіб’ється на фондовому ринку. Серед вірогідних причин, які вплинули на падіння котирувань у березні, називаються чергові ініціативи нового уряду, серед яких значніша, ніж передбачалося раніше, ревальвація гривні нинішнього року; можливе збільшення тарифів на залізничні перевезення вантажів (у 2,2 разу) і на електроенергію.
Глобалізація
Інша група експертів називає серед фундаментальних причин, що вплинули на зниження котирувань, — обвал у березні більшості ринків, що розвиваються. Так, за період з 1 до 21 березня індекс ПФТС впав на 6,3%, російський RTSI — на 6,9%, індекс MSCI EM Eastern Europe — на 8,8%, а зведений індикатор MSCI Emerging Markets знизився на 3,3%. Проте експертам важко пояснити кореляцію між тенденціями українського і сусідніх ринків, що розвиваються. «Якби український ринок був розвинутішим, можна було б припустити, що схожа з сусідніми ринками динаміка визначається інвестиційними рішеннями глобальних високодиверсифікованих інвестфондів. Однак, враховуючи все ще слабку присутність в Україні великих за світовими мірками гравців, така версія є малореальною», — зазначив начальник аналітичного відділу ІК «Арт-Капітал» Віталій Шушковський.
Спекулянти
Існує думка, що причиною падіння ПФТС-індексу могла стати банальна професійна гра деяких великих гравців, які уміло використовують швидкоплинні настрої на ринку. Наприклад, таким гравцем могла стати російська інвестиційна компанія «Ренесанс-капітал». Компанія, яка недавно з’явилася в Україні, цього року міцно зайняла позиції лідера за обсягами торгів у ПФТС. Примітний факт — саме після конференції, організованої Ренесансом у лютому, на яку було запрошене вище керівництво України, а також багато іноземних інвесторів, стався лютневий обвал цін на фондовому ринку. Представники українських компаній неохоче коментують вплив Ренесансу. А в самій російській компанії категорично заперечують свою цілеспрямовану гру на зниження котирувань «блакитних фішок». «Ми справді є лідером за обсягами торгів і будь-які наші дії відбиваються на ринку загалом. Але якщо ми починаємо фіксувати прибуток, що пов’язано виключно зі зниженням попиту з боку наших клієнтів, то аналогічні дії негайно роблять й інші гравці на ринку», — прокоментував трейдер компанії «Ренесанс-капітал» (Росія) Олег Стацьков.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас